14 Φεβρουαρίου, 2008

Απεργοσπαστική Σύμπραξη

Με κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση, στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, στη συνδικαλιστική δράση και στην διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών τους διεκδικήσεων, απαντούν οι δημοσιογράφοι στην Κυβέρνηση και στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εφ’ όλης της ύλης.

Η ωμή απεργοσπαστική σύμπραξη των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ANT1 που με ανοχή κάποιων τεχνικών και δορυφόρους στο εσωτερικό, τη Σκωτία και την Κύπρο, το κυπριακό κανάλι «Λουμιέρ» και 2 δημοσιογράφους του, δεν κατάφεραν να μειώσουν το μήνυμα των πανελλήνιων κινητοποιήσεων της Γ.Σ.Ε.Ε., της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., των δημοσιογράφων και όλων όσων συμμετείχαν στην απεργία απέναντι στην κυβερνητική επέλαση για το ασφαλιστικό.

Την ώρα που η αγωνία για το ασφαλιστικό κορυφώνεται, η σύμπραξη αυτή, δίνει μια άλλη διάσταση στην αυθαιρεσία και στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Το βαρύ ατόπημα του MEGA και του ANT1 με την πειρατική μετάδοση δύο διεθνών αθλητικών συναντήσεων, καθώς και η αναμετάδοση του δελτίου ειδήσεων του BBC από τον τηλεοπτικό SKY, στην αρχή στα αγγλικά και ύστερα μεταγλωττισμένο, προκάλεσαν την έντονη αγανάκτηση του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την άμεση παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.Ε.), της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), καθώς και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (Ε.Σ.Κ.), που αναμένουν εξηγήσεις από την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου.

Επίσημη καταγγελία και διάβημα για την πρωτοφανή τηλε-πειρατεία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κατάφορη παραβίαση από τους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργασιακών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των πολιτών στην Ελλάδα, γίνεται ήδη, με πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε.ΣΥ., στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), στις Εθνικές και Κοινοτικές αρχές αλλά και τις Διεθνείς Αθλητικές αρχές (UEFA κ.λπ.).

Ενδεικτικές των αντιδράσεων αυτών είναι οι καταδικαστικές ανακοινώσεις συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, ενώ αναμένεται και σχετική ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των ανέργων, στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σ’ όλη τη χώρα.

Οι Ενώσεις Συντακτών όλης της χώρας (Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε., Ε.Σ.Π.Η.Τ.) οργάνωσαν τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα με μαζικές εκδηλώσεις και με συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Αθήνα, και σε άλλες πόλεις.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος και στις αυριανές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.