16 Δεκεμβρίου, 2013

Απαλλάσσουν τον Γκίκα Μάναλη πριν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα

Σε μια ακόμη απόπειρα εν κρυπτώ νομοθέτησης, η Κυβέρνηση εξυψώνει τον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ ΑΕ Γκίκα Μάναλη υπεράνω του νόμου και τον απαλλάσσει κάθε ποινικής και αστικής ευθύνης για πράξεις ή παραλείψεις του σχετικά με την ειδική διαχείριση του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε., και μάλιστα την ίδια στιγμή που κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διερευνώνται από τη δικαιοσύνη ενδεχόμενες πράξεις κακοδιαχείρισης δημοσίας περιουσίας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος μετά την 11η Ιουνίου 2013.

Ειδικότερα, σε άρθρο με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε και ορκωτούς εκτιμητές» (άρθρο 38) στο νομοσχέδιο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» τέθηκε παντελώς άσχετη διάταξη με το ακόλουθο περιεχόμενο: Ο ειδικός διαχειριστής, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί πλέον να διαπράττει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα π.χ. απιστία, παράβαση καθήκοντος, μη καταβολή δεδουλευμένων κ.λπ. χωρίς καμία ποινική ή αστική κύρωση, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. Εκτός, βέβαια, εάν με την παρούσα διάταξη η βούληση του νομοθέτη είναι να οριστεί ο κ. Μάναλης ως ο δεύτερος τη τάξει στην πολιτειακή ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον οποίο το άρθρο 49 του Συντάγματος θεσπίζει το ποινικώς ανεύθυνο.

Η επίμαχη διάταξη αποδεικνύει περίτρανα, ότι η ίδια η Κυβέρνηση και ο Ειδικός Διαχειριστής αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα των ενεργειών τους. Την ποινική δίωξη των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων αποσκοπεί να αποτρέψει η τροπολογία αυτή. Από πίσω της θα οχυρωθούν τόσο ο Ειδικός Διαχειριστής αλλά και όσοι από την 11η Ιουνίου 2013 συνεχίζουν να παρανομούν, έχοντας απολύσεις ακύρως χιλιάδες εργαζομένους, έχοντας διακόψει με αντισυνταγματικό τρόπο τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχοντας ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με ποσά, το ακριβές ύψος των οποίων θα βεβαιώσει η δικαστική έρευνα.

Είναι προφανές, ότι παρόμοιας κανονιστικής ποιότητας διατάξεις παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, όπως αυτή της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Σε κάθε περίπτωση φρονούμε, ότι –ακόμη και εάν τελικά ψηφιστούν- θα μείνουν ανεφάρμοστες από τα δικαστήρια λόγω της σκανδαλώδους αντισυνταγματικότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση στο Κοινοβούλιο διατάξεων, που αρμόζουν μάλλον σε αυταρχικά πολιτεύματα παρά σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δυτικού τύπου, πρέπει να κινητοποιεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ελλήνων πολιτών.

Επισημαίνεται ότι η ΠΟΕΣΥ έχει εκφράσει τη βούλησή της να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αναμένει κλήση των αρμοδίων για ουσιαστικό διάλογο.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει θέσει και το θέμα των αποζημιώσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των οποίων αδικαιολόγητα -χωρίς νομικό και ηθικό έρεισμα-, διεκόπη η καταβολή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.