24 Ιανουαρίου, 2013

Υποχρεωτική η τήρηση της δεοντολογίας

Με αφορμή την προβολή στοιχείων, από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, «επιβαρυντικών» για πολιτικούς ή κόμματα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξακριβωθεί η γνησιότητά τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) υπενθυμίζει στους συναδέλφους την υποχρέωση να τηρούν τις επιταγές των «Αρχών Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» και υπενθυμίζει την υποχρέωση εφαρμογής της παραγράφου η του άρθρου 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος:

«Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες), με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους».

Βεβαίως είναι θετικές οι προσπάθειες των συναδέλφων να αποκαθιστούν την αλήθεια και να παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, όταν διαπιστώνεται το λάθος ή η παραπλάνηση, αλλά ακόμη πιο αξιέπαινη είναι η πιστή τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. τονίζει ότι είναι εξίσου αντιδεοντολογική η αποσιώπηση ειδήσεων που αφορούν στους αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου, ο οποίος μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με μισθούς ανάλογους με τις σημερινές ανάγκες και αντίστοιχες συντάξεις. Διεκδικούμε την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών των Ταμείων μας, για πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων του χώρου μας. Διεκδικούμε διασφαλισμένες εργασιακές σχέσεις και άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, με άμεση φροντίδα στους πάνω από 1500 άνεργους του κλάδου.

Είναι αδιανόητο να προβάλλονται −και ορθώς− από τα κανάλια οι αγώνες και οι διεκδικήσεις σχεδόν όλων των εργαζομένων και να αποσιωπούνται οι δημοσιογραφικοί αγώνες. Καλούμε τους καναλάρχες, να μην επεμβαίνουν στο δημοσιογραφικό έργο, ώστε να αποκατασταθεί η δεοντολογική αντικειμενική και ελεύθερη Ενημέρωση.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.