13 Ιουνίου, 2023

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕΣΥ στην εκδήλωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Εκ μέρους όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων και όλων των δημοσιογράφων της χώρας χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που γίνεται επ’ αφορμής της βίαιης διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ πριν από 10 χρόνια, ένα γεγονός που καταγράφεται ως μία τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία των ΜΜΕ στη χώρα μας και αποτέλεσε ένα βαρύτατο πλήγμα στην ελεύθερη ενημέρωση και τη Δημοκρατία. Επιπλέον, οδήγησε στην ανεργία περισσότερους από 2.500 ανθρώπους.

Σήμερα από εδώ και αυτή την ημέρα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τον κρίσιμο και κομβικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την κοινωνία και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Το πόσο σημαντική ήταν και είναι η ΕΡΤ για την ελληνική κοινωνία, το έδειξε η ομόθυμη καταδίκη των πολιτών σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, στις 11 Ιουνίου 2013, να την κλείσει. Οι ογκωδέστατες συγκεντρώσεις εκείνης τις περιόδου με τις οποίες οι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν ιστορικές.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, παραμένει αδήριτη η ανάγκη για μια σύγχρονη και πλουραλιστική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για έναν θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητο Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική του αποστολή, με πλουραλιστική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, χαιρετίζουμε και τιμούμε όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των τεχνικών, διοικητικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι δίνουν καθημερινά, σε όλη τη χώρα, τον αγώνα για μια σύγχρονη, πολυφωνική και ποιοτική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο.

Χαιρετίζουμε και τιμούσε όλους εκείνους που κράτησαν ανοιχτή την ΕΡΤ και τη φωνή της τη διετία του μαύρου και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επαναλειτουργία της.

Χαιρετίζουμε και εξάρουμε το ρόλο της ΕΡΤ3, της οποίας η ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό), είναι επιτακτική ανάγκη. Μια ΕΡΤ3 που δεν σταμάτησε να εκπέμπει τη διετία του μαύρου και συνέβαλλε και αυτή τα μέγιστα στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Χαιρετίζουμε και εξάρουμε το ρόλο των περιφερειακών σταθμών και τώρα και τότε, τη διετία του μαύρου. Οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ επιτελούν σημαντικότατο ρόλο στην ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας και τη σύνδεσή της με το κέντρο.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά και με το σύνθημα «Ποτέ Ξανά», δηλώνουμε την ισχυρή θέλησή μας να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε μια ΕΡΤ σύγχρονη και πλουραλιστική με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον.

Η σημερινή επέτειος δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη πριν 10 χρόνια. Αντιθέτως, μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν για ανοιχτή ΕΡΤ και μας δείχνει δρόμους για το μέλλον. Μας υπενθυμίζει ότι όλοι μαζί, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι άνοιξαν και πάλι την ΕΡΤ το 2015 και να τους αποδώσουμε τη δίκαιη θέση της ιστορίας που δικαιούνται.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε όλα εκείνα τα Μέσα Ενημέρωσης που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης και όλους τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βγήκαν στην ανεργία.

Η σημερινή επέτειος μας υποχρεώνει να τα σκεφτούμε όλα αυτά και μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εντός του οποίου θα υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις για ουσιαστική ανεξαρτησία της ΕΡΤ, αλλά και ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης θα απολαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ένα περιβάλλον, στο οποίο η ενημέρωση θα αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό.

Καλούμε και την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ να αναλογιστούν το βάρος και τη σημασία της λειτουργίας ενός ανεξάρτητου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και να τον στηρίξουν. Τους καλούμε να αναλογιστούν τη σημασία που αυτή η λειτουργία έχει για την ίδια τη Δημοκρατία.

Γιατί τελικά τι είναι το παράδειγμα της ΕΡΤ και ο αγώνας των εργαζομένων της με τη συμπαράσταση όλων μας και κυρίως με τη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας; Μια μεγάλη νίκη της ελεύθερης ενημέρωσης και της Δημοκρατίας και ως τέτοιο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να εμπνευστούμε.