9 Απριλίου, 2015

Βελτιώσεις και όχι φίμωση για την αντιμετώπιση της βίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στην πρόθεση της Πολιτείας ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οπαδική βία στον Αθλητισμό.

Η ΠΟΕΣΥ θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας στον Αθλητισμό, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση τόσο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, όσο και με τη νομοθέτηση νέων και απαραίτητων, όπου χρειάζεται, βελτιώσεων του.

Παράλληλα όμως εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με το περιεχόμενο του άρθρου 1, παράγραφος 5 του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται θεμάτων Τύπου.
Πρώτα και κύρια επειδή οποιοσδήποτε κρατικός επηρεασμός στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, είναι σε αντιδιαστολή με τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Οι λέξεις «παρότρυνση», «υποκίνηση», «ενθάρρυνση», «επιδοκιμασία», ως αιτιατοί λόγοι για τη λήψη μέτρων από πλευράς Πολιτείας, δεν είναι δυνατό να οριοθετούνται από έναν ή δύο Υπουργούς, οι οποίοι θα μετατρέπονται σε δικαστές που θα επιβάλλουν κυρώσεις και δη εξοντωτικές.

Η ΠΟΕΣΥ ως δευτεροβάθμιο δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό σωματείο, θεωρεί πως μέσω της συγκεκριμένης διάταξης, παρά τις αγαθές προθέσεις της Πολιτείας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν φαινόμενα λογοκρισίας και κατόπιν αυτού είναι αυτονόητο πως δεν αποδέχεται να συμμετάσχει στην έκφραση γνώμης προς τον εκάστοτε Υπουργό προκειμένου αυτός να επιβάλει ποινές σε ΜΜΕ.
Επισημαίνει δε ότι, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μεταξύ έντυπων Μέσων ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Για τα πρώτα ουσιαστικά αποφασίζει μόνος του ο υφυπουργός Αθλητισμού, για την επιβολή μέτρων, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, αφού απουσιάζει κάθε ανεξάρτητη Αρχή και άλλο Εποπτικό Όργανο ελέγχου και καταλογισμού της παραβατικότητας. Αντίθετα στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα οι υποθέσεις παραπέμπονται με σχετικές εισηγήσεις, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για την επιβολή των κυρώσεων.

Δίχως να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες που αναλογούν στα ΜΜΕ για την έξαρση της οπαδικής βίας στον Αθλητισμό που ωστόσο έχει κυρίαρχα κοινωνικά αίτια, ζητούμε ν’ αποσυρθεί το άρθρο 1 παράγραφος 5 του νομοσχεδίου και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για ειλικρινή διάλογο, που θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα προς τον κοινό μας στόχο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ