Το δημοσιογραφικό συνέδριο για περιβάλλον και τουρισμό στο Βόλο
Σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση προβληματισμού και ζωηρού διαλόγου, ανάμεσα σε δημοσιογράφους, κρατικούς και τοπικούς παράγοντες, μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους, ακαδημαϊκούς και συγγραφείς εξελίχθηκε το Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το διήμερο, 25-27 Απριλίου, με θέμα:” Δημοσιογραφία – Περιβάλλον-Τουρισμός-Ανθεκτικότητα”
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρειας Θεσσαλίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), το περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Επίσης, είχε την υποστήριξη του Δήμου Νότιου Πηλίου και επιχειρήσεων της περιοχής και αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα ανάδειξης του καθοριστικού ρόλου της δημοσιογραφίας στο κεφάλαιο της περιβαλλοντικής κρίσης και της ανάγκης να θωρακιστούν οι πόλεις και τα χωριά με μέτρα πρόληψης. Στο συνέδριο οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σημείωσαν ότι η έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης στις φυσικές καταστροφές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και επισήμαναν την ανάγκη εκπαίδευσης και μέτρων ασφάλειας .
“Η Θεσσαλία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο case study για το πώς αντιμετωπίζουμε και πώς καλύπτουμε δημοσιογραφικά τις κρίσεις και τις περιβαλλοντικές καταστροφές” επισήμανε ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. “Να γιατί το πρώτο βήμα γίνεται από την Θεσσαλία η οποία έχει υποστεί τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Αλλάζει ο τρόπος κάλυψης των γεγονότων πλέον με τις φυσικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε τα γεγονότα. Μας αναγκάζει να δούμε όλες τις πλευρές των γεγονότων. Έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος ρεπορτάζ, νέο είδος δημοσιογραφίας θα έλεγα, αυτό που λέμε περιβαλλοντική δημοσιογραφία και αυτός είναι στόχος του συνεδρίου” παρατήρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. «Για πρώτη φορά συζητούνται τόσο ουσιαστικά ζητήματα όπως η κάλυψη φυσικών καταστροφών από τα ΜΜΕ» ανέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδα και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς
“Στόχος του Συνεδρίου ήταν να καταδειχθεί ότι η Θεσσαλία έχει ήδη επιστρέψει και είναι πανέτοιμη και ένας ασφαλής προορισμός για όλους τους πολίτες, για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους στέλνοντας ακριβώς το μήνυμα της επανατοποθέτησής της ως τουριστικού προορισμού που επέστρεψε στην κανονικότητα, με νέες προκλήσεις, νέες δυνατότητες και με μεγάλη δυναμική” σημείωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης και εξυπηρέτησης πολιτών , Γιάννης Αναστασίου. «Η συνεργασία των Μέσων Ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας με τους τόπους και τους προορισμούς που πληγώνονται, είναι κρίσιμη και αυτήν επιδιώκουμε καθώς. Η δημοσιογραφία είναι εδώ και αναδεικνύει και βοηθάει και στηρίζει τους πολίτες εκείνη την ώρα που έχουν ανάγκη, όμως ο τόπος πληγώνεται και επικοινωνιακά πλήττεται η φήμη του. Άρα πρέπει όλοι μαζί να δούμε πώς συνεργαζόμαστε την επόμενη μέρα πώς αποκαθιστούμε τη φήμη του προορισμού», ανέφερε ο κ. Αναστασίου.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στις “ατέλειωτες ώρες δουλειάς των δημοσιογράφων“ κι όχι μόνο αυτών που καλύπτουν φυσικές καταστροφές αλλά και των ανταποκριτών μας στις εμπόλεμες ζώνες. “Η Ένωση έρχεται αρωγός των συναδέλφων μας” είπε η κ. Αντωνιάδου, ενώ η Α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ περιέγραψε τη συμβολή του πρωτοβάθμιου σωματείου στη μάχη των δημοσιογράφων με τις φυσικές καταστροφές και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και αναπληρωτής Γ.Γ. του ΕΔΟΕΑΠ, Θ. Μπερεδήμας επικεντρώθηκε στην ανάγκη γεφύρωσης των σχέσεων δημοσιογράφων και τοπικών αρχών ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της ενημέρωσης.
Στον ρόλο των δημοσιογράφων και στην πραγματικότητα της νέας Περιφερειακής Αρχής που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης στη Θεσσαλίας με τις πλημμύρες, τις φωτιές, τις ζωονόσους και τα απόνερα του Daniel, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας. Παρουσίασε στους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας της το οποίο δημιουργήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ενώ ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στον Βόλο το αποτέλεσμα μετρήσεων βαρέων μετάλλων στο χώμα της πόλης, σε περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες.
Στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχε και ομάδα ανταποκριτών ξένου τύπου, την εμπειρία τους από την ειδησεογραφική κάλυψη των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή, μετέφεραν από το βήμα του Συνεδρίου οι δημοσιογράφοι που ήταν στο πεδίο. Μεταξύ αυτών η Βάσω Κυριαζή από την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η οποία περιέγραψε παραστατικά πώς στη μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας “μετατράπηκε ένα σπίτι σε αίθουσα σύνταξης”. Επίσης η Φρόσω Παύλου, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στους “εκατοντάδες άλλους συναδέλφους μας στα ραδιοφωνικά ΜΜΕ που είναι λιγότερο γνωστοί και κάνουν με υψηλό επαγγελματισμό τη δουλειά τους”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Πάνου Γαρουφαλλιά από τον ΣΚΑΪ, του Γιώργου Λαμπράκη από την TRT, του Σπύρου Μπαξεβάνου από Θεσσαλία – Τηλεόραση, της Ιωάννας Μπουροπούλου από ASTRA TV καθώς και των απεσταλμένων- ανταποκριτών ΜΜΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που κάλυψαν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Πολύ ενδιαφέρουσες μεταξύ άλλων ήταν οι παρεμβάσεις του Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος έκανε λόγο για “τις μεγάλες παρεμβάσεις της εξουσίας” την ανάγκη “της αυτορρύθμισης των δημοσιογράφων” καθώς επίσης και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Διεθνούς Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Νικόλα Βαφειάδη, αλλά και των Δημήτρη Μακρίδη από την εφημερίδα τα «ΝΕΑ», του γνωστού δημοσιογράφου του τουριστικού ρεπορτάζ Χρήστου Νέζου, του δημοσιογράφου – συγγραφέα και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Δ. Μανιάτη ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη για τη θέσπιση “συντάκτη κλίματος” στα newsrooms καθώς τα θέματα κλιματικής αλλαγής απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Επίσης, στο συνέδριο ο Γ.Γ. Τύπου και Ενημέρωσης, Δ. Γαλαμάτης προέβη σε εκτενή παρουσίαση του Μητρώου Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ επεσήμανε και τους κινδύνους της υπερπληροφόρησης, ο καθηγητής του Τμήματος του ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης υπενθύμισε ότι το ΑΠΘ ήταν από τα πρώτα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που εισήγαγαν το μάθημα της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.