26 Ιανουαρίου, 2011

Τι γίνεται στα Δημοτικά ΜΜΕ;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με ανησυχία διαπιστώνει ότι περίπου έναν μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ περιβάλλεται από ανησυχητική σιωπή: χωρίς εξειδίκευση των προθέσεων των ιθυνόντων (πέρα από το επίπεδο των προεκλογικών διακηρύξεων), χωρίς ορισμό νέων διοικήσεων σε αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις ενημέρωσης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εύρυθμης λειτουργίας) και, κυρίως, χωρίς καμία βεβαιότητα για την τύχη εκατοντάδων συναδέλφων οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη λήξει.

Η απαξίωση των δημοτικών ΜΜΕ εκ των πραγμάτων επιδεινώνεται, ενώ η εξάμηνη παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει οργανωμένος διάλογος για το καθεστώς των δημοτικών ΜΜΕ κινδυνεύει να σπαταληθεί χωρίς αποτέλεσμα.
Αφού φορτώθηκαν με παθογένειες «τύπου ΕΡΤ», τα δημοτικά ΜΜΕ απειλούνται τώρα με αντίστοιχα προκρούστειες και αναποτελεσματικές «λύσεις», την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα και «περίεργες» λίστες με αδιευκρίνιστα ποσά για δημοσιογράφους.

Καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως προβλέπουν οι ίδιες της οι αποφάσεις. Καλούμε επίσης τους δημοτικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαφάνειας και αξιοκρατίας που θα επιτρέψει στα δημοτικά ΜΜΕ να αναδείξουν τη θετική δυναμική τους ως δημόσια μέσα στην υπηρεσία των δημοτών, των αναγκών τους και των κινημάτων τους.