30 Ιανουαρίου, 2014

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ΠΟΕΣΥ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος των επαφών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, προκειμένου οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων-μελών της να εκφράσουν προς τους πολιτικούς αρχηγούς τις θέσεις τους για την κυοφορούμενη νέα δημόσια τηλεόραση.

Στο αίτημα της ΠΟΕΣΥ για τις ενημερωτικές συναντήσεις ανταποκρίθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Και από τα τέσσερα κόμματα ζητήθηκε –και έγινε αποδεκτό– να φέρουν το θέμα στη Βουλή για να γίνει επιτέλους μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα.

Με το ίδιο αίτημα, η Ομοσπονδία απηύθυνε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ακόμη δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επανεπιβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευσή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το καθεστώς που ίσχυε τον Ιούνιο του 2013, πριν την πραξικοπηματική κατάργησή της από την κυβέρνηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση της ΕΡΤ συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα δημοκρατίας Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Βίτσας, ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στούμπος, συντονιστής της Οργάνωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε στη συνάντηση ότι από την πρώτη στιγμή, δίχως ταλαντεύσεις, το Κόμμα στέκεται δίπλα στον συνεχιζόμενο αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ κι εξακολουθεί να συμπαραστέκεται σε αυτόν τον αγώνα. «Όλα τα παλιά αρνητικά στοιχεία της ΕΡΤ τώρα με τη ΝΕΡΙΤ θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εξέφρασε τη στήριξή του στις διεκδικήσεις του κλάδου, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις μας ότι δημιουργείται ένα δύσμορφο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, το οποίο παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ελληνικό BBC» σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού. Ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το θέμα.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι «είναι σημαντικό να δούμε την ΕΡΤ, όχι ως μια υπόθεση διεκδίκησης κάποιων εργαζομένων που πετάχτηκαν στο δρόμο παράνομα και αντισυνταγματικά, αλλά ως θέμα Δημοκρατίας». Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι έκλεισε την ΕΡΤ όχι για οικονομικούς λόγους, «αλλά προκειμένου να ελεγχθεί η πληροφόρηση, να ελεγχθεί ουσιαστικά η Δημοκρατία». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Καπερνάρος και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.