10 Οκτωβρίου, 2018

Συστράτευση του Κλάδου για Ασφαλιστικό και Συμβάσεις

Το πρώτο Γενικό Συμβούλιο της νέας Διοίκησης της ΠΟΕΣΥ πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 6 Οκτωβρίου 2018, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  • Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας
  • Αντιμετώπιση της αμφισβήτησης του 2% από του εργοδότες
  • Μέτρα στήριξης του Τύπου
  • Οικονομικά θέματα ΠΟΕΣΥ μετά την κατάργηση του Αγγελιόσημου
  • Συγκρότηση Επιτροπών
  • Ψηφίσματα.

Στο Γενικό Συμβούλιο εκτός από τα μέλη του, παρέστησαν, ενημέρωσαν και τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι των πέντε Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ και οι Πρόεδροι του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.

Σύσσωμος ο Κλάδος επαναβεβαίωσε την απόφαση του για συντονισμό των ενεργειών των Ενώσεων στα πλαίσια της δικαστικής διαδικασίας, που έχει ξεκινήσει εις βάρος του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ η εργοδοτική πλευρά, διεκδικώντας την κατάργηση του 2%.

Πάγια θέση, που επαναλήφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποτελεί η υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση τους και η διασφάλιση των συνθηκών αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων.

Τέλος κρίθηκε επιβεβλημένη η εφαρμογή των μέτρων στήριξης του Τύπου, που έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση, αλλά που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στα πλαίσια του Γενικού Συμβουλίου αποφασίστηκε, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της ΠΟΕΣΥ η σύσταση τεσσάρων Επιτροπών:

  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ –ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Τέλος, υιοθετήθηκαν τα εξής ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΦΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Το ΓΣ της ΠΟΕΣΥ εκφράζει για μία ακόμα φορά την έντονη αποδοκιμασία του στις πρακτικές διώξεων δημοσιογράφων και μάλιστα με την μορφή της αυτοφώρου διαδικασίας για δημοσιεύματα, που ασκούν κριτική σε πρόσωπα της σύγχρονης δημοσιότητας.

Το ΓΣ αξιώνει την ανάληψη των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που έχουν εξαγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που θα προστατεύσουν τους δημοσιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και θα συμβάλλουν στην άρση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, που και την Ελευθεροτυπία πλήττει και την δημοκρατία καταρρακώνει.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ MEGA

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να πέσουν τίτλοι τέλους στο MEGA, το οποίο μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κουφάρι, που αναμένεται να δοθεί βορά στις Τράπεζες για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι θα ικανοποιηθούν και σε ποιο βαθμό, εάν θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους και τα λεφτά, που τους χρωστούν. Και πάνω απ’ όλα χωρίς κανένας να νοιάζεται εάν στην δύσκολη εποχή που ζούμε, 400 οικογένειες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί μείνουν χωρίς εργασία.

Εδώ και τρία χρόνια, οι εργαζόμενοι στο ΜEGA έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα για να παραμείνει ζωντανό το κανάλι, προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν ζωντανή την εργασία τους, με την ελπίδα, ότι κάποιος από όλους τους εμπλεκόμενους θα αποφασίσει τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα και να σώσει το κανάλι. Και ας είναι απλήρωτοι όλο αυτό το διάστημα και ας παρείχαν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και ας γνώριζαν, ότι οι κίνδυνοι ήταν πολλοί. Τρία χρόνια, στην διάρκεια των οποίων οι μέτοχοι του καναλιού, οι Τράπεζες και η Κυβέρνηση, ο καθένας από την δική του πλευρά επέδειξαν την μεγαλύτερη αδιαφορία, αφήνοντας το να καταρρεύσει και να οδηγηθεί στην σημερινή κατάσταση.

Για την κατάληξη του MEGA οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο:

ΦΤΑIΝΕ οι μέτοχοι του, αυτοί, που προκάλεσαν την κρίση από την πρώτη στιγμή, αρνούμενοι να συμβάλουν στην χρηματοδότηση του,

ΦΤΑIΝΕ οι Τράπεζες, που έκλεισαν μέσα σε μία νύχτα όλους τους λογαριασμούς και το οδήγησαν σε ασφυξία και

ΦΤΑIΕΙ η Κυβέρνηση, που οχυρωμένη πίσω από μία αντίληψη νομιμότητας, δεν υπολογίζει τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο.

Οι μόνοι, που ΔΕΝ ΦΤΑIΝΕ είναι οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται πλέον στην πιο δραματική τους ώρα.

Η ΠΟΕΣΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ για μία ακόμα φορά την στάση των μετόχων, των Τραπεζών και της Κυβέρνησης και τους καλεί ακόμα και στην ύστατη ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξεύρουν λύσεις για τους 400 εργαζόμενους του καναλιού, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και τα οφειλόμενα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις άδικες και παράνομες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου Νήσων, από επικίνδυνα, ακραία στοιχεία στη Λέσβο.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά από την Πολιτεία την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και απαιτεί από τα αρμόδια όργανα να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ μαζί με το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ θα προβούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα πολιτικά κόμματα και αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, απαιτώντας να ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους για την διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος από τους συντάκτες, στο νησί.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Καλογήρου και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να ενημερωθούν. Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, τα δύο ΔΣ θα ζητήσουν εκ μέρους τους την ανάληψη πρωτοβουλιών και θετικής δράσεως για την αντιμετώπιση κάθε είδους παρέμβασης στην ελευθερία του τύπου και την προάσπιση της απέναντί στην ρατσιστική βία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ