13 Σεπτεμβρίου, 2021

Συναντήσεις δημοσιογραφικών Ενώσεων και Ταμείων με Υπουργούς στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Εργασίας των Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΣΥ, των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ), της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου συνομίλησαν με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου. Σε όλους τους υπουργούς τονίστηκε πως με δεδομένο ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνεται έμφαση σε προβλήματα που απασχολούν την περιφέρεια.

Τα μέτρα στήριξης του γραπτού Τύπου, ο ενημερωτικός ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ειδικά της ΕΡΤ3, η ανάγκη να ενισχυθεί το δυναμικό τους, όπως και αυτό των δημοτικών ΜΜΕ, η αδειοδότηση των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, η ανάγκη να διατηρούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας στελεχωμένα ανταποκριτικά γραφεία στην περιφέρεια, η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης αλλά και η ουσιαστική αξιοποίηση του Μητρώου Διαδικτυακών ΜΜΕ προς όφελος της εργασίας και της αξιοπιστίας, ήταν μεταξύ άλλων τα ζητήματα που έθεσαν οι ενώσεις στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε την ανάγκη να επανεστιάσουμε στον θετικό ρόλο της Ενημέρωσης και των λειτουργών της για την καταπολέμηση των fake news και στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε ότι οφείλει να επιταχύνει την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν, προκρίνοντας τη χαρτογράφηση του τοπίου των ΜΜΕ και των όρων λειτουργίας τους. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συστηματική συνεργασία για να αναπτυχθεί ένα σχήμα αντιμετώπισης των ζητημάτων και διαπίστωσε ότι υπάρχει συναντίληψη επί της αρχής.

Στον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη τονίστηκε η ανάγκη να  επεκταθεί η πρόβλεψη νόμου για δυνατότητα πρόσληψης δημοσιογράφου και στα γραφεία τύπου των Δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, να προβλεφθούν θέσεις δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, αλλά και να διευκολυνθούν τα Δημοτικά ΜΜΕ να απασχολούν δημοσιογράφους, ώστε να ενισχυθεί η εργασία. Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στα σωματεία υπό τις συνθήκες της πανδημίας, για το οποίο ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, όπως πάντα, τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Την προσέγγιση αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Η ανάγκη να ακυρωθεί η ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, να βελτιωθεί η συνεργασία με τον ΕΦΚΑ  ώστε να καταβληθούν οφειλόμενες εισφορές, αλλά και να εισπραχθούν και να κατανεμηθούν τα υπόλοιπα Αγγελιοσήμου, η καθυστέρηση στην καταβολή εισφορών από τα προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων στον περίοδο της πανδημίας, και άλλα θέματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο Ασφάλισης του δημοσιογραφικού κόσμου (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ) κυριάρχησαν στη συζήτηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων  Π. Τσακλόγλου. Ζητήθηκε επίσης να ρυθμιστεί το εργασιακό τοπίο της Ενημέρωσης, ιδίως στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Για το τελευταίο ζήτημα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Για τις εκκρεμότητες με την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών διαβεβαίωσε ότι θα διευθετηθούν το συντομότερο.