15 Ιουλίου, 2010

Συμπαράσταση στον Στρατή Μπαλάσκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Στρατής Μπαλάσκας, λόγω μιας πολύ σημαντικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Δημόσιοι λειτουργοί αντιστρατεύονται το δημοσιογραφικό δικαίωμα, που απορρέει από την κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και των ιδεών.

Μια χωρίς προηγούμενο πρωτόδικη δικαστική απόφαση, και μια πρόσφατη του Εφετείου Αιγαίου έρχονται κυριολεκτικά να υπονομεύσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση αλλά και τα προσωπικά και επαγγελματικά δικαιώματα του Στρατή Μπαλάσκα, που πρόσφατα, μάλιστα, εξελέγη εκπρόσωπος από την Ένωση Συντακτών στην οποία ανήκει (ΕΣΗΕΠΗΝ) στην Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την υπ’ αριθ. 19/2007 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, ο κ. Μπαλάσκας καλείται να πληρώσει αποζημίωση σε έξι λιμενικούς (εκ των οποίων τους πέντε δεν κατονόμαζε καν στο δημοσίευμα), για την υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση που ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν από το ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγε καταγγελία πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της ίδιας καταγγελίας έκρινε αληθινό το Δικαστήριο που δίκασε μήνυση κατά αυτού του πολίτη.
Πρόσφατα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, το Εφετείο Αιγαίου, καταδίκασε το συνάδελφο σχεδόν σε δεκαπλάσια αποζημίωση από εκείνη που επιδίκασε το Πρωτόδικο Δικαστήριο, δηλαδή στο συνολικό ποσό των εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδων (185.000) ευρώ. Εντούτοις έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης σε δίκη εναντίον του πολίτη δεν έγινε δεκτή.
Η απόφαση είναι μοναδική στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, και θέτει σε κίνδυνο τόσο τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου όσο και την επαγγελματική φήμη του! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά και την διενέργεια τέταρτης ΕΔΕ, ακόμη και σήμερα η συνολική υπόθεση, υπηρεσιακά, δεν έχει διερευνηθεί και αξιολογηθεί αποτελεσματικά.
Όσον αφορά το συνάδελφο, ο οποίος αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την προστασία της τιμής και της υπόληψης των έντιμων υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, τη συνολική προστασία του κράτους και των νόμων του, που σύρεται από δικαστήριο σε δικαστήριο, πιστεύουμε ότι έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη κατά το ποινικό και αστικό μέρος εκδίκαση από τα Ελληνικά Δικαστήρια.
Σε βάρος του συναδέλφου μας Στρατή Μπαλάσκα, εν αναμονή και της εκδίκασης κατά το ποινικό μέρος που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης στις 22 Ιουλίου η Ομοσπονδία μας, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι βρίσκεται στις εξελίξεις μία πρωτοφανής επίθεση με στόχο την φυσική, ηθική και οικονομική εξόντωσή του, με απώτερο σκοπό το φίμωτρο της έκφρασης και τη συνολική απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δημοσιογράφου.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα προασπίσει με κάθε μέσο τα δικαιώματα του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ IFJ

International Federation of Journalists
From the President

21st July 2010

Stamatis Nikolopoulos
President Panhellenic Federation of Journalists’ Unions

Σταμάτης Νικολόπουλος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών

Dear Stamatis,
Αγαπητέ Σταμάτη,

I write to share you concern following  the decision of the Aegean Court of Appeal against your member Stratis Balaskas which can only be damaging to his personal and professional standing.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τον προβληματισμό σου για την απόφαση του Εφετείου Αιγαίου εναντίον του μέλους Στρατή Μπαλάσκα, η οποία μόνο επιβλαβής μπορεί να είναι τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

The IFJ is  particularly concerned that the court has ratcheted up the amount of compensation to almost tenfold, an unparalleled decision that put Startis’s personal assets at risk. This is grossly unfair and demonstrate to what extent the court has failed to make an accurate evaluation of this whole affair.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με το γεγονός ότι το δικαστήριο αύξησε την αποζημίωση σχεδόν δέκα φορές, μία απόφαση η οποία θέτει την προσωπική περιουσία του Στρατή σε κίνδυνο. Είναι πραγματικά άδικο και αποδεικνύει περίτρανα τον βαθμό στον οποίο το δικαστήριο απέτυχε να εκτιμήσει σωστά την υπόθεση.

I am well aware that your union has a long record of fighting for the protection of the rights of citizens, as well as  upholding the honour and reputation of employees of the Harbour Guard. It is therefore incumbent of the courts to give Stratis a fair hearing.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η Ομοσπονδία σας έχει μακρά ιστορία στη διαμάχες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και στην υπεράσπιση της τιμής και της φήμης των εργαζομένων του Λιμενικού Σώματος. Είναι απαραίτητο το δικαστήριο να δώσει στον Στρατη την ευκαιρία μίας δίκαιης ακρόασης.

The IFJ is also alarmed by the subsequent attacks that Stratis had to endure which can only point to crude attempts to gag him and undermine the overall freedom of expression enjoyed by his colleagues all over Greece. As it is dragging on, this issue seems to have become a major threat to independent journalism, the fundamental rights of freedom of expression and the citizen’s right to know.

H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει επίσης θορυβηθεί από τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του Στρατή οι οποίες είναι ωμές προσπάθειες να τον φιμώσουν και να υποβαθμίσουν την ελευθερία λόγου, δικαίωμα όλων των συναδέλφων του ανά την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, το συγκεκριμένο θέμα έχει αναχθεί σε τεράστια απειλή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, του θεμελιώδες δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.

On the eve of the court hearing, I am heartened by the determination of the Administrative Council of PFJU to defend the rights of Stratis Balaskas. You have the full support of the IFJ and its unions worldwide. Please let me know if I can be of any further assistance.

Την παραμονή της δίκης, παίρνω δύναμη από την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου της PFJU να υπέρασπιστεί τα δικαιώματα του Στρατή Μπαλάσκα. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας, τόσο από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και των Σωματείων αυτής ανά τον κόσμο. Παρακαλώ όμως με ενημερώσεις αν μπορώ να βοηθήσω.

Yours in solidarity
Με αλληλεγγύη

Jim Boumelha
IFJ President