22 Ιανουαρίου, 2024

Στηρίζουμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν κακόβουλες αγωγές (Slapps)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο Δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων Reporters United και στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ενόψει της εκδίκασης της πρώτης από τις δύο αγωγές (SLAPPs) που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη για δημοσιογραφική έρευνα και δημοσιεύματα που αφορούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με την πρώτη αγωγή που εκδικάζεται, πρωτόδικα, την Πέμπτη , 25/1 ο ενάγοντας αξιώνει ποσό 550.000 ευρώ, ασκώντας στο έπακρο οικονομική, ψυχολογική πίεση στα Μέσα και τους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους, ενημερώνοντας τους αναγνώστες για ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη δεύτερη αγωγή εναντίον των ίδιων δημοσιογράφων και Μέσων, της οποίας εκκρεμεί η εκδίκαση, η οικονομική αξίωση του κ. Δημητριάδη φτάνει στο ποσό των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αγωγή Δημητριάδη χαρακτηρίστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)  όπως και από τη Συμμαχία εναντίον των SLAPPs στην Ευρώπη (CASE) «ως κορυφαίο παράδειγμα στρατηγικής αγωγής και απόπειρας φίμωσης του ερευνητικού ρεπορτάζ για θέμα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος». Αυτό άλλωστε υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ανάλογες αγωγές έχουν ασκηθεί από τον κ. Δημητριάδη εναντίον και άλλων δημοσιογράφων και μέσων που ασχολήθηκαν με το θέμα των υποκλοπών.

Η ΠΟΕΣΥ, προσηλωμένη στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας επαναλαμβάνει ότι καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις, που αποσκοπούν στην χειραγώγηση και την φίμωση του Τύπου κινούνται και στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Ε.Ε. για την έγκριση της Οδηγίας της ΕΕ κατά του SLAPP και υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αναγνωρίζοντας την στρατηγική σημασία της προστασίας των δημοσιογράφων από τέτοιου είδους δικαστικές ενέργειες και διαπιστώνοντας, ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται κανένας επίσημος φορέας καταγραφής, διερεύνησης και τεκμηρίωσης τέτοιων περιστατικών, η ΠΟΕΣΥ έχει ιδρύσει Παρατηρητήριο. Το Παρατηρητήριο αυτό  μέσω της συλλογής στοιχείων, της επικοινωνίας με τους διωκόμενους και της παρακολούθησης αντίστοιχων περιστατικών, είναι σε θέση να παρέχει συνδρομή, να διαμορφώνει θέσεις, σε συνεργασία και με τις Ενώσεις μέλη της, με σκοπό να συμβάλει στην συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των Slapps.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, καλούμε τους συναδέλφους, που έχουν πέσει θύματα στρατηγικών αγωγών, να μοιραστούν μαζί μας το πρόβλημα.