5 Δεκεμβρίου, 2016

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Τύπος στην Τουρκία

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων και της Ενημέρωσης

Την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην περιοχή και ειδικότερα στην Τουρκία, καθώς και τρόπους οργάνωσης σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, παρέμβασης και αλληλεγγύης στις διώξεις που έχει υποστεί η ελευθερία της έκφρασης, συζήτησαν δημοσιογράφοι από την NA Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση πήραν μέρος η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας,  Έφορος της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Κατσαμά, και δημοσιογράφοι από την Τουρκία, το Βέλγιο, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, τη FYROM, το Κόσσοβο,  το Αζερμπαϊτζάν και την Αλβανία.

Η κοινή ανακοίνωση

Μετά το τέλος των εργασιών, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, για την κατάσταση στην Τουρκία, το οποίο έχει ως εξής.

«Η χώρα, υπέστη μια τρομερή επίθεση κατά των δημοκρατικών της θεσμών,  το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, όταν τμήματα του στρατού προσπάθησαν να καταλάβουν δια της βίας τη χώρα. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, το κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε, μέσα ενημέρωσης δέχτηκαν επιδρομή και δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να διαβάσουν δηλώσεις με την απειλή όπλου. Την δράση αυτή, οι δημοσιογράφοι την καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα.

Ωστόσο, από τις  15 Ιουλίου, η χώρα γνώρισε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, καθώς η κυβέρνηση επεδίωξε να καταστείλει τις αντιτιθέμενες φωνές, με την επισήμανση ότι οι διαφωνούντες δημοσιογράφοι  θεωρούνται ως πιθανοί πραξικοπηματίες ή  συμπαθούντες προς τους τρομοκρατικές . Στους επόμενους μήνες: 176 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν.

Πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι έχουν βίαια τεθεί εκτός εργασίας χωρίς αποζημίωση

Πάνω από 120 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι και  περισσότεροι από 100 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Επιπλέον το ίδιο διάστημα, 183 φέρεται να κρατήθηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν.

Εκατοντάδες έχουν υποστεί δίωξη, και ζουν με το φόβο του να συλληφθούν.

Πάνω από 800 δημοσιογραφικές ταυτότητες ακυρώθηκαν, καθώς και  32  δημοσιογραφικές ταυτότητες για το Κοινοβούλιο.

Πολλοί δημοσιογράφοι, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και τουλάχιστον 50 είδαν να τους αφαιρούνται τα διαβατήριά τους, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας τους.

Μερικοί από τους συλληφθέντες  δημοσιογράφους δεν έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη και οι δικηγόροι, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βρίσκονται επίσης σε καθεστώς δίωξης.

Οι ξένοι ανταποκριτές επίσης τακτικά δέχονται παρενοχλήσεις, είτε υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση, ή τους έχει απαγορευτεί η είσοδος ή εκδιώχθηκαν από τη χώρα. Εκείνοι που προσπαθούν να δημοσιογραφήσουν  από τα σύνορα της Συρίας ή  Νοτιο-ανατολικά της χώρας είναι ιδιαίτερα στοχευμένοι..

Η κοινή γνώμη, είναι πεινασμένη για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, και το δικαίωμά της να έχει  πρόσβαση σε πληροφορίες παραβιάζεται, με την συστηματική απαγόρευση των δημοσιογράφων να αναφερθούν σε ορισμένα γεγονότα.

Τα  στοιχεία αυτά αλλάζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση και υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση, υπό το εύρος και το βάθος της επίθεσης στα μέσα ενημέρωσης.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της εφημερίδας Cumhurriyet και τις συζύγους των συλληφθέντων δημοσιογράφων για την υποδοχή των συμμετεχόντων  στην συνάντηση στα γραφεία τους,  μετά την επιδρομή που δέχτηκε τον Οκτώβριο, και την φυλάκιση 10 από τα πιο ανώτερα μέλη του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων, και δικηγόρων.

Οι δημοσιογράφοι και τα συνδικάτα που εκπροσωπούμε στην περιοχή, στεκόμαστε  αλληλέγγυοι με όλους τους συναδέλφους μας στην Τουρκία, εξαίροντας το θάρρος τους, την αντοχή τους και την ετοιμότητά τους να εγείρονται για τις αρχές τους.

Ο αγώνας τους είναι ο αγώνας μας.

Εμείς, οι εκπρόσωποι των μελών Ενώσεων της ΔΟΔ-ΕΟΔ από όλη την περιοχή δίδουμε την υπόσχεση να κάνουμε εκστρατεία για λογαριασμό σας

Επιμένοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να δολοφονείται η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων και την υποστήριξη των υπομνημάτων για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων της Τουρκίας https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi…

Στηρίζουμε την TGS στην οργάνωση και βοήθεια των δημοσιογράφων στη χώρα

Θα συνδράμουμε σε οργάνωση εκστρατειών αλληλεγγύης ή θα οργανώσουμε επισκέψεις για λογαριασμό τους μεταξύ των μελών μας

Θα ενημερώνουμε τα μέλη μας  και την κοινή γνώμη σχετικά με την κρίση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία

Θα σηκώσουμε τις υποθέσεις αυτές,  με τις κυβερνήσεις των χωρών μας, και διακυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της δημοσιογραφικής Ένωσης της Τουρκίας (TGS) για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και όλους εκείνους που συνεχίζουν να οργανώσουν και να υποστηρίξουν τα μέλη τους σε συχνά μεγάλο προσωπικό κίνδυνο δυνάμει της παρούσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα».