11 Οκτωβρίου, 2022

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ 9ου Συνεδρίου ΠΟΕΣΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ για την Ελευθερία του Τύπου

Το 9o Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ένας συνδυασμός εξελίξεων, περιστατικών εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ, φαινόμενα μονοπωλιακής συγκέντρωσης στο χώρο της ενημέρωσης, κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων και προσπαθειών φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας ευθύνονται για τη θεσμικά πλέον διαπιστωμένη διολίσθηση της Ελλάδας σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις διεθνώς ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Στην επιδείνωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, που καταγράφεται ακόμη και στις μετριοπαθείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου, συνέτειναν τα τελευταία χρόνια

•     οι προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς διαφάνεια και με ασαφή κριτήρια κατανομής των σχετικών κονδυλίων,

•     η συγκέντρωση του ελέγχου τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με όρους πολύ χειρότερους από την εποχή της περιβόητης «διαπλοκής»,

•     η επιδημία αγωγών SLAPP’s ακόμη και από κρατικούς αξιωματούχους με στόχο τη φίμωση και οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων και Μέσων,

•     οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες ερευνητών με πιο πρόσφατη του Γιώργου Καραϊβάζ, που με έμφαση υπενθυμίζεται συστηματικά σε όλα τα θεσμικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, αποκορύφωμα όλων των εξελίξεων υποβάθμισης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας ήταν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, τόσο από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες όσο και από τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Το 9o Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την ελπίδα ότι η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τα λογισμικά Pegasus και Predator θα ρίξει το αναγκαίο φως και στην ελληνική διάσταση του σκανδάλου που εδώ, στη χώρα μας, απειλείται με συγκάλυψη.

Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία του Τύπου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να προστατευτεί η δημοσιογραφική έρευνα από κρατικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις και να αποτραπεί ο στραγγαλιστικός έλεγχος των ΜΜΕ από μεγάλους ομίλους, θα καταλήξει σε ένα ελάχιστο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ελευθερία της ενημέρωσης και θα στηρίζει τα ΜΜΕ και κυρίως τους εργαζόμενους σ’ αυτά. Στη διαβούλευση για το πλαίσιο αυτό το συνέδριο καλεί τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και όλες τις ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και να συμμετάσχουν δημιουργικά και διεκδικητικά εισφέροντας την εμπειρία από τις δυστυχώς οδυνηρές περιπέτειες της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για τα πνευματικά δικαιώματα και την ίδρυση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ

Το 9ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ΠΟΕΣΥ, χαιρετίζει την ίδρυση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και θέτει ως κεντρικό στόχο του κλάδου, την στήριξη, την ενίσχυση και την εδραίωση του συνεταιρισμού ως τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων που εργάζονται σε ελληνικά ΜΜΕ.

Καλεί τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν και να παροτρύνουν τα μέλη τους να εγγραφούν στον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ.

Καλεί τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο και σπουδαιότερο εγχείρημα του κλάδου, μετά την ίδρυση και διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διεκδίκηση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην τεράστια κρίση του τύπου μέσω της δίκαιης αμοιβής των έργων του δημοσιογραφικού λόγου έναντι της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στο διαδίκτυο την οποία, έως τώρα , καρπώνονται οι ψηφιακοί κολοσσοί.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για την στήριξη των Δημοσιογράφων του Περιφερειακού Τύπου

ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι διαδοχικές κρίσεις: οικονομική, πανδημική, ενεργειακή και η ακρίβεια έχουν αρνητικές συνέπειες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Μεγάλα και παραδοσιακά συγκροτήματα Τύπου έκλεισαν και συνάδελφοι έχασαν την εργασία τους.

Στην περιφέρεια οι διαδοχικές κρίσεις προστέθηκαν και επιβάρυναν έναν κλάδο που ήταν ήδη σε κλυδωνισμό. Η  σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική. Πρωτεύουσές νομών διαθέτουν ΜΜΕ μετρημένα στα δάκτυλα, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, συνάδελφοι αναγκάζονται να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, κακοπληρώνονται ενώ έχουν παγιωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως τετράωρα, εκ περιτροπής και μαύρη εργασία.

Η ενίσχυση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης εξασφαλίζει την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών με πλουραλισμό. Πρέπει όμως να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως περιγράφονται στο πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ,  σε σχέση με την τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.

Η ΠΟΕΣΥ με τις ενώσεις – μέλη της από την περιφέρεια ζητούν την εφαρμογή του νόμου που αφορά τις κρατικές δαπάνες διαφήμισης που πρέπει να διοχετεύονται στα Περιφερειακά Μέσα.

-Να ρυθμιστεί επιτέλους το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (άδειες σε Περιφερειακά Μέσα)

– Να καταργηθεί άμεσα ο τυποκτόνος νόμος που δίνει τη δυνατότητα για εκδικητικές αγωγές σε βάρος ΜΜΕ και συναδέλφων.

— Να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα Περιφερειακά ΜΜΕ  από κάθε μορφή πίεσης που δεν συνάδουν με την δημοσιογραφική δεοντολογία για αντικειμενική ενημέρωση.

Τ0 9ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ στηρίζει τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και εξουσιοδοτεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της λειτουργίας τους προς την εξασφάλιση της εργασίας των δημοσιογράφων σε αυτά.

 

Απόφαση Συνεδρίου ΠΟΕΣΥ για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Το Συνέδριο καλεί τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις να συμμετάσχουν στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα για τις 9 Νοεμβρίου.

Παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει καθημερινά το εργατικό εισόδημα.

Όλο αυτό το μαχητικό ρεύμα θα εκφραστεί στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και οι εργαζόμενοι στον Τύπο σαν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που ασφυκτιά και αγωνίζεται θα βρεθούμε την ίδια μέρα στο πλευρό τους.

Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ αποφασίζει να προχωρήσει σε 24ώρη απεργία στις 9 Νοέμβρη, για να ενώσουμε φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για την ΕΡΤ3

Το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει τη συστηματική υποβάθμιση του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3 και εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον του τρίτου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ και του διευθυντή ΕΡΤ3 σε συναντήσεις τους με την ΕΣΗΕΜ-Θ, διαπιστώνουμε ότι το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού δεν ενισχύεται. Αντιθέτως καλύπτεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του από παραγωγές προσαρμοσμένες στο πρόγραμμα του EPTNEWS.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΡΤ3 απουσίαζε παντελώς –για πρώτη φορά στην ιστορία της- από τη μετάδοση των εγκαινίων της ΔΕΘ αλλά και από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόχειρος και αποσπασματικός σχεδιασμός του EPTNEWS, που βγήκε εσπευσμένα στον αέρα, έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί η ΕΡΤ3 στο περιθώριο του κεντρικού σχεδιασμού του προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση που έγινε στην ΕΣΗΕΜ-Θ διατύπωσαν τις παρακάτω ενέργειες ως αναγκαίες να διατηρήσει και να αναπτύξει ο σταθμός τον ρόλο που του αναλογεί:

 • Διοικητική, οικονομική και προγραμματική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3.
 • Ενδυνάμωση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών της τηλεόρασης της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό), στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου τηλεοπτικού προγράμματος.
 • Ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ που θα στηρίζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα.
 • Αύξηση του ενημερωτικού περιεχομένου της τηλεόρασης και άνοιγμα των ενημερωτικών εκπομπών στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.
 • Υποστήριξη των αθλητικών μεταδόσεων με ανάλογο τηλεοπτικό πρόγραμμα εσωτερικής παραγωγής και ενίσχυση του αθλητικού δυναμικού.
 • Άμεση συμπλήρωση του φετινού ενημερωτικού προγράμματος με σημαντική χρονική επέκτασή του και ένταξη σε αυτό νέων εκπομπών εσωτερικής παραγωγής.
 • Δημιουργική και ισότιμη συμμετοχή της ΕΡΤ3 στον σχεδιασμό και την παραγωγή του προγράμματος του EPTNEWS, με παράλληλη διασφάλιση του αυτόνομου ενημερωτικού χαρακτήρα της.
 • Ανάπτυξη πρωτοβουλιών της ΕΡΤ3 με σκοπό την ενίσχυση της φυσιογνωμίας της και την ενδυνάμωση της σχέσης της με τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, την κοινωνία και την παραγωγή, την νεολαία και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους φορείς του.
 • Αναβάθμιση του ρόλου των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 fm και 9.58 fm και την διεύρυνση της εμβέλειάς τους.
 • Υποστήριξη του δημοσιογραφικού έργου και διασφάλιση της απρόσκοπτης μελλοντικής λειτουργίας των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ.
 • Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 εξετάζουν τις δυνατότητες δυναμικών κινητοποιήσεων, εφόσον δεν αποδειχθεί έμπρακτα η ενίσχυση του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για το ρόλο της ΠΟΕΣΥ

Ώρα για δράση- ώρα για πράξεις! Η ΠΟΕΣΥ να αναλάβει έμπρακτα και μαχητικά τον ηγετικό της ρόλο για:

·       Την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου: Το δικαίωμά του να εργάζεται υπεύθυνα, ελεύθερα με στόχο και κριτήριο την ολόπλευρη και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη. Δικαίωμα που υπονομεύεται και παραμορφώνεται υπό το βάρος της επιτακτικής ανάγκης για εργασία από την μια και, από την άλλη μίας συνεχούς κατάπτωσης των αξιών και ενός αυξανόμενου εκχυδαϊσμού.

·       Τη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής, ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας, όπως και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να πληροφορούν για τα πάντα, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

·       Τη διαρκή αναβάθμιση του μορφωτικού-πνευματικού επιπέδου του δημοσιογράφου, ώστε αυτός να αναδεικνύεται σε παράγοντα πλήρους και αμερόληπτης πληροφόρησης.

·       Την υπεράσπιση και διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, όταν απειλείται ή περιορίζεται από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας καθώς και από το συγκεντρωτικό έλεγχο των ΜΜΕ.

·       Τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δημοσιογράφου και της εκτέλεσης του έργου του, πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και το σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

·       Την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο δημοσιογράφοι να χάνουν τη δουλειά τους επειδή διεκδικούν το δικαίωμα να είναι δημοσιογράφοι τηρώντας την δεοντολογία και να εκφράζονται συνδικαλιστικά.

·       Την αγωνιστική δράση για την αδέσμευτη ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα παραπάνω δεν είναι αυτονόητα στην Ελλάδα του 2022, όταν η χώρα κατρακυλά στην 108η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου. Δεν είναι αυτονόητα όταν δολοφονούνται δημοσιογράφοι ή δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις.

Απαιτείται εδώ και τώρα η πλήρης ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση της ΠΟΕΣΥ, με τη συστράτευση όλων των δημοσιογραφικών Σωματείων της χώρας σε κοινό αγώνα.

Ας μην ξεχνάμε: Η ΠΟΕΣΥ ήταν το καταστάλαγμα του οράματος για ένα μαχητικό δευτεροβάθμιο όργανο – ένα πρόπλασμα για το Συνδικάτο Τύπου. Ήταν κάποιοι ιδεολόγοι συνδικαλιστές που άνοιξαν τον δρόμο, όπως ο Νίκος Καραντινός, ο Μίμης Γκλαβάς, ο Γιώργος Τσαπόγας, ο Γιώργος Κωρωναίος…

Η ΠΟΕΣΥ -27 χρόνια μετά την ίδρυσή της- πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο και τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

Ø  Η Πλήρης ενεργοποίηση των οργάνων της τώρα και ο συντονισμός και η ουσιαστική συνεργασία με τα άλλα Σωματεία της χώρας.

Ø  Η Ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.

Ø  Η συνεχής πληροφόρηση των μελών μας, με πλήρη διαφάνεια, για τη δράση και την ιστορία της ΠΟΕΣΥ.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ για τη δίωξη σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου

Το 9ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τη δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Η Ένωση με αγωγή της ζητάει την εξάμηνη φυλάκιση του Νίκου Μπογιόπουλου και την καταβολή 70.000 ευρώ για δημοσιεύματα και αναφορές του δημοσιογράφου που αφορούν τις “γιορτές μίσους”, με αφορμή τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Παρά την απόρριψη προηγούμενης πανομοιότυπης αγωγής που εκδικάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, η ένωση αποστράτων επανέρχεται και απαιτεί εκ νέου την καταδίκη του δημοσιογράφου.

Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός όταν ένας δημοσιογράφος διώκεται για τη γνώμη του ιδιαίτερα σε συνθήκες που ακροδεξιές θέσεις και απόψεις ενισχύονται και ως αποτέλεσμα του αντικομμουνισμού και της θεωρίας των δυο άκρων.

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η κατάπτυστη αγωγή της ένωσης αποστράτων Αξιωματικών στρατού σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου. Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει την ένωση ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς, που έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή τους, στεκόμαστε στο πλευρό του δημοσιογράφου κατά την εκδίκαση της αγωγής στις 27 Οκτωβρίου.