1 Ιουλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα του 3ου ορόφου του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, η 3η –από την εκλογή της παρούσας διοίκησης- συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ενημέρωσαν τα μέλη του Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ

·         οι πρόεδροι των Ενώσεων Συντακτών Μελών της ΠΟΕΣΥ, Μ. Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ), Ν. Καρράς (ΕΣΗΕΜΘ), Δ. Χορταργιάς (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), Κ. Κορτέσης (ΕΣΗΕΠΗΝ), Θ. Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ),

·         οι πρόεδροι των τριών Ταμείων Τύπου, Στ.Καπάκος (ΕΔΟΕΑΠ), Θ. Μπαμπανέβας (ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ), Σ. Κέλλας (ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), και

·         η πρόεδρος του Οργανισμού «ΞΕΝΟΦΩΝ», Μάχη Νικολάρα.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την αναγκαιότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα γενικότερα εργασιακά θέματα του κλάδου, τα προβλήματα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, την έναρξη της δίκης του δολοφονηθέντος συναδέλφου μας Γιώργου Καραϊβάζ, την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο.

Τα μέλη του Γ.Σ. και όλοι οι μετέχοντες, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Δ. Σ της ΠΟΕΣΥ για τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης:

·         Τις ενέργειες του Δ.Σ. για επίλυση των θεμάτων του προσοντολογίου που αφορά στο διορισμό δημοσιογράφων στο Δημόσιο

·         Τη θετική εξέλιξη με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με την επίλυση του θέματος του καταλογισμού ποσών σε συνταξιούχους δημοσιογράφους που εξακολουθούν να εργάζονται

·         Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ

·         Τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου για την αλλαγή της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs’), θέμα για το οποίο επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του Παρατηρητηρίου που έχει ιδρύσει η ΠΟΕΣΥ με πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής της σελίδας

·         Την πορεία των εργασιών κατάρτισης του Κώδικα Δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης από την επιτροπή που έχει συστήσει η ΠΟΕΣΥ

·         Την έρευνα για τη χαρτογράφηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

·         Τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΕΣΥ

·         Τις συζητήσεις και τις εξελίξεις όσον αφορά τη λειτουργία Media Councils σε κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκε:

·          Η σταθερή στάση όλου του συνδικαλιστικού χώρου για την αναγκαιότητα κάλυψης των δημοσιογράφων, σε όλα τα ΜΜΕ όλης της χώρας, από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αίτημα που ενισχύεται και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία -για  επαρκείς κατώτατους μισθούς- που πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το Νοέμβριο του 2024.

·          Η συνεργασία όλων και η ανάγκη αντιμετώπισης των εργασιακών και μισθολογικών προβλημάτων του συνόλου των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας με συντονιστικές πρωτοβουλίες της ΠΟΕΣΥ.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν τα εξής ψηφίσματα:

– Για την έναρξη της δίκης του Γιώργου Καραϊβάζ.

– Για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

– Για τη στήριξη του έντυπου Τύπου σε σχέση και με τα σημεία πώλησης.

– Για την απόδοση των αμοιβών των δημοσιογράφων από τη Google και τις άλλες πλατφόρμες.

 

Ακολουθούν αναλυτικά τα ψηφίσματα τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:

 

 

*****************************************************************************

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΪΒΑΖ

 

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) διατρανώνει για μία ακόμη φορά την συμπαράστασή του στην οικογένεια του δολοφονημένου συναδέλφου μας Γιώργου Καραϊβάζ.

Η υπόθεση παραμένει για όλους τους Δημοσιογράφους στην κορυφή της ατζέντας και θα παραμείνει ως θέμα ύψιστης σημασίας μέχρι να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι.

Η έναρξη της δίκης των φερόμενων ως εκτελεστών, αποτελεί, παρά το γεγονός ότι διήλθαν 3 χρόνια, το πρώτο βήμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρ΄ όλα αυτά, απαιτούμε οι Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό και την καταδίκη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και την αποκάλυψη όλων των πτυχών του στυγερού εγκλήματος.

Η ΠΟΕΣΥ και όλες οι Ενώσεις – μέλη της-, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα και δεν θα «ξεχάσουν».

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΥΓΗ»

 

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την απόλυτη αντίθεσή του στην αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Το Γενικό Συμβούλιο στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και εκφράζει την αλληλεγγύη του, όπως προσφάτως έκαναν και η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) που καταδίκασαν τον «ξαφνικό θάνατο» της ημερήσιας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας και τον αντίκτυπο της απόφασης στους εργαζόμενους της.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, απαιτεί από το βασικό μέτοχο (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), που προχώρησε στην ξαφνική και άνευ διαβούλευσης διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας ύστερα από 72 χρόνια, να επανεξετάσει την απόφασή της. Η επανακυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» δεν θα συμβάλει μόνο στη διάσωση θέσεων εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και στον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση.

Η ΠΟΕΣΥ, οι Ενώσεις Συντακτών μέλη της, καθώς και όλες οι Ενώσεις του Τύπου, είναι ανοιχτές στον διάλογο και έτοιμες να συμβάλουν στην επανακυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «ΑΥΓΗ». Καλούμε έστω και την ύστατη ώρα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την απόφασή της και να προχωρήσει στην επανέκδοση του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας σε σχεδιασμό για το μέλλον όλων των ΜΜΕ που διαθέτει.

 

Για την ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ και των σημείων πώλησης τους

 

Το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής», πολιτικής εφημερίδας με ιστορία σχεδόν 70 χρόνων, η προαναγγελθείσα αναστολή έκδοσης της METROSPORT και όλων των εφημερίδων και εντύπων που χάθηκαν από τα περίπτερα τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ένα ακόμη σήμα συναγερμού για το μέλλον του Τύπου, και ειδικά του έγχαρτου, στη χώρα μας, Όπως και για το μέλλον εκατοντάδων θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από την κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών.

Όποια βάση κι αν έχουν τα οικονομικά προβλήματα που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες τους, όσο πραγματική και αναπόδραστη κι αν είναι η ψηφιακή μετάβαση των ΜΜΕ, η έκταση που παίρνει η κατάρρευση των κυκλοφοριών και η συρρίκνωση των έντυπων Μέσων στην Ελλάδα, την καθιστά παγκόσμια αρνητική εξαίρεση.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, και από το Βέλγιο μέχρι την Κίνα, η ψηφιακή μετάβαση των ενημερωτικών Μέσων κάθε άλλο παρά έχει εξαφανίσει την κυκλοφορία τους ως έντυπα, την απουσία τους από χιλιάδες σημεία πώλησης ή από τα γραμματοκιβώτια των εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών τους.

Σε καμιά άλλη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου δεν έχει συρρικνωθεί η κυκλοφορία των καθημερινών εφημερίδων σε λιγότερο από το 5 τοις χιλίοις του πληθυσμού της. Αλλά και σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει συρρικνωθεί το δίκτυο πώλησης, που τροφοδοτείται πλέον από ένα μοναδικό μονοπώλιο διανομής, στο 1/5 μέσα σε δέκα χρόνια.

Και σε καμιά άλλη το κόστος της ταχυδρομικής αποστολής ακόμη και εντός του ίδιου νομού δεν είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της τιμής της εφημερίδας.

Για να αποτραπεί μια συνολική και ραγδαία κατάρρευση των έντυπων ΜΜΕ, θεωρούμε αναγκαία, μαζί με τα άλλα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Τύπου που πρέπει να συνδέονται πάντα και με τη διατήρηση ή/και αύξηση των θέσεων εργασίας (επιδότηση χαρτιού, ασφαλιστικού κόστους, καμπάνια φιλαναγνωσίας κ.α.), δύο κρίσιμα μέτρα:

1) Την κρατική επιδότηση της διατήρησης και διεύρυνσης των σημείων πώλησης εφημερίδων και περιοδικών σε όλη τη χώρα, με κίνητρα αλλά και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων δεν υπάρχει περίπτερο ή άλλο σημείο πώλησης και

2) την παρέμβαση του κράτους στην ορθολογική τιμολόγηση της ταχυδρομικής αποστολής των ενημερωτικών εντύπων, ενδεχομένως και την επιδότησή τους, ώστε να ενθαρρυνθεί η συνδρομητική κουλτούρα, που επιβιώνει σε βιώσιμα μεγέθη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Το Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ προτρέπει το Δ.Σ της να πρωταγωνιστήσει στη συζήτηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και όλες τις Ενώσεις του Τύπου για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για ζωντανές εφημερίδες και περιοδικά, βιώσιμες κυκλοφορίες και ορατό σε όλη τη χώρα δίκτυο διανομής και πωλήσεων.

 

Οι δημοσιογράφοι δεν θα επιτρέψουμε να συρρικνωθούν οι αμοιβές μας από την Google 

και τις άλλες ψηφιακές πλατφόρμες

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αγανάκτηση των δημοσιογράφων όλης της χώρας για την στάση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία έχει αναλάβει να εκδώσει κανονισμό για τι αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων που πρέπει να πληρώσουν η Google, το Facebook και οι άλλες μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε εκδότες και δημοσιογράφους για την εκμετάλλευση των έργων τους.

Ενάμισι χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου που ενσωματώνει την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον, η ΕΕΤΤ δεν έχει εκδώσει ακόμη κανονισμό. Η καθυστέρηση αυτή καθώς και η εν γένει στάση της, ευνοεί τελικά τις επιδιώξεις της Google να συρρικνώσει τις αμοιβές που δικαιούνται εκδότες και δημοσιογράφοι.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί άλλος χρόνος ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε να εξανεμιστούν δίκαιες αμοιβές οι οποίες έχουν αποτιμηθεί κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν από την πνευματική μας ιδιοκτησία οι ψηφιακοί κολοσσοί.

Η ΕΕΤΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπηρετεί την ελληνική πολιτεία και το δημόσιο συμφέρον και όχι πολυεθνικές που δεν πληρώνουν φόρους και δεν απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα ενώ σχεδόν μονοπωλούν την ελληνική διαφημιστική αγορά.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο