20 Φεβρουαρίου, 2008

Παρέμβαση ΔΟΔ/ΕΟΔ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Βρετανίας προκαλούν οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) για την ωμή απεργοσπαστική σύμπραξη των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ANT1 στις 13 Φεβρουαρίου 2008, με πειρατική αναμετάδοση των αγώνων Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, και την αναμετάδοση του δελτίου ειδήσεων του BBC από τον Τ/Σ ΣΚΑΪ, στη διάρκεια των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των δημοσιογράφων και όλων όσων απήργησαν απέναντι στην κυβερνητική επέλαση για το ασφαλιστικό.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το αιρετό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ο.Δ., Νίκος Μεγγρέλης, προέβη σε διάβημα στη Δ.Ο.Δ., την Ε.Ο.Δ. και στους Βρετανούς συναδέλφους.
Ήδη ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Ο.Δ./Ε.Ο.Δ., Άινταν Γουάιτ, σε επιστολή του προς τον Ν. Μεγγρέλη, αναφέρει ότι «περιέλαβε το θέμα των απεργοσπαστικών κινήσεων των εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών στις προσεχείς συνεδριάσεις των δύο συνδικαλιστικών οργάνων».
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Βρετανία, Τζέρεμι Ντίαρ απέστειλε μια αυστηρή επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του BBC, Μαρκ Τόμσον, αναφορικά με το θέμα της αναμετάδοσης από το Τ/Σ ΣΚΑΪ σε ώρες απεργίας, δελτίου ειδήσεων του BBC, σημειώνοντας ότι:
«Τέτοιου είδους ενέργειες από την πλευρά του BBC  απαξιώνουν το κύρος του BBC και υπονομεύουν το έργο των δημοσιογράφων στη Βρετανία και το εξωτερικό». Παράλληλα ζήτησε –υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι θα παλέψουν γι’ αυτό-στις συμφωνίες που υπογράφει το BBC με ξένα κανάλια να περιληφθεί όρος που θα απαγορεύει ρητά τη χρήση των ειδήσεων του BBC σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων στις χώρες όπου εκπέμπονται.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. πρόκειται να παρέμβει στις σχετικές συζητήσεις των αρμοδίων οργάνων των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων και το θέμα θα απασχολήσει και τους αντιπροσώπους των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων σε συνάντηση που θα γίνει με τους Κυπρίους συναδέλφους τον άλλο μήνα στη Λευκωσία. Ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΤ.