28 Απριλίου, 2017

Παρατηρητήριο για τη Βία Εναντίον των Ανθρώπων των ΜΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που έχει καθιερωθεί για τις 3 Μαΐου, το το European Communication Institute σε συνεργασία με το www.jaj.gr (Journalists about Journalism), και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Wien Universitat – Media Governance & Industries Research Lab) παρουσιάζουν τον Ιστότοπο V.A.N. (Violence Against Newspersons).

«Το VAN, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, είναι ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο με έδρα την Ελλάδα που έχει ως κεντρικό αντικείμενο τη μελέτη της βίας, όλων των ειδών, που ασκείται εις βάρος των ανθρώπων του Τύπου. Θα λειτουργεί ως βάση καταχωρίσεων των προσωπικών εμπειριών του κάθε επαγγελματία της ενημέρωσης που έχει δεχθεί βία σε όποια ιεραρχική θέση και αν βρίσκεται, όποια ειδικότητα και αν κατέχει. Μία πλατφόρμα πληροφόρησης, επεξεργασίας και ανάλυσης των περιστατικών βίας εναντίον των ανθρώπων της Ενημέρωσης».

Η παρουσίαση θα γίνει στις 3 Μαΐου 2017, στις 17:00, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Επαγγελματίες δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες θα συζητήσουν το θέμα της βίας εναντίον των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους. Θα καταθέσουν εμπειρίες, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα κάνουν προτάσεις. Μια συζήτηση υπό όρους πολιτισμού, αλληλοσεβασμού και συνδιαμόρφωσης. Δηλαδή με όρους Ποιοτικής Ενημέρωσης»

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η 3η Μαΐου  «δεν είναι μία ακόμα παγκόσμια ημέρα, μόνο για να θυμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Ενημέρωσης παγκοσμίως. Είναι και ημέρα ανάληψης δράσης και πρωτοβουλιών»..

Σύμφωνα με τους οργανωτές, «για την είσοδο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Αμαλίας και Ξενοφώντος 2, Σύνταγμα – , είναι απαραίτητη η έγκαιρη άφιξη, έως 15 λεπτά νωρίτερα καθώς και η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου».