4 Δεκεμβρίου, 2013

Όχι στον αφανισμό των δημοτικών ΜΜΕ και στις νέες απολύσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη συνεδρίασή του εκφράζει την αντίδρασή του στην κυβερνητική απειλή για κλείσιμο των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης. Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μέσω των εκπροσώπων τους στους δήμους έχουν εκφραστεί υπέρ της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ στο πλαίσιο που διατρανώνει και ο δημοσιογραφικός κόσμος: Τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο τους στο δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει δημόσια Ενημέρωση που αφορά στην τοπική κοινωνία, εκφράζει τις ανάγκες της και παράγεται εντός αυτής.

Αυτός ο ρόλος δεν διατηρείται από τα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης μόνο για ιστορικούς λόγους, τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει αλλά και να σέβεται και, ιδιαίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος τα χαρακτήρισε ως «πολυτέλεια». Τα δημοτικά ΜΜΕ επιβεβαιώνονται καθημερινά ως κεντρικοί φορείς δημόσιας Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν με δική τους πρωτοβουλία εφαρμόσει αυτό που η κυβέρνηση υπόσχεται: Τον εξορθολογισμό επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Ενδεχόμενο κλείσιμό τους όχι μόνο θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στο δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης αλλά και ένα στρεβλό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι φορείς που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα κόστους – ωφέλειας να τιμωρούνται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, με την αταλάντευτη στήριξη της κοινωνίας, καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αφανισμό των δημοτικών ΜΜΕ, ρίχνοντας στη στρατιά των ανέργων δημοσιογράφων, εκατοντάδες νέα θύματα της πολιτικής της.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει την πρακτική των εργοδοτών στις συνεχιζόμενες απολύσεις εργαζομένων. Η μέθοδος των περικοπών καμουφλαρισμένη με το μανδύα της κρίσης οδήγησε σε ραγδαία συρρίκνωση του προσωπικού στο «ΔΟΛ», στον «9,84» και στον «Ριζοσπάστη». Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε εξαθλίωση των εργαζομένων, επιβολή καθεστώτος τρομοκρατίας δίκην ρωσικής ρουλέτας για τους «παραμένοντες» αλλά και σε πλήρη απαξίωση του παραγόμενου προϊόντος, ως προς την απήχησή του στους πολίτες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων συναδέλφων, την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης, το σεβασμό της αξιοπρέπειας των συναδέλφων και της επαγγελματικής υπόστασής τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.