6 Απριλίου, 2013

Όχι στο νέο κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών εκφράζοντας την ομόφωνη βούληση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε με την παρουσία προέδρων Ενώσεων-μελών της, καταδικάζει το νέο κρούσμα λογοκρισίας και φίμωσης που επέβαλε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος, σε βάρος των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

O καταγγελλόμενος απαγόρευσε τη μετάδοση κειμένου των δημοσιο-γράφων της ΕΡΤ −που συνέταξαν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης−, με το οποίο θα δινόταν απάντηση στο ερώτημα «ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ−ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΡΤ».

Παρά το θετικό κλίμα από την πλευρά της Διεύθυνσης Ειδήσεων για τη μετάδοση της είδησης, τελικά στο παραπέντε, με εντολή του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου απαγορεύθηκε οποιαδήποτε αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων, των αιτημάτων τους, από ραδιόφωνο, τηλεόραση και πολυμέσα.
Ο Γενικός Διευθυντής αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αρνήθηκε κατ’ επανάληψη ακόμη και να συναντήσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Η απαγόρευση αποτελεί σαφώς ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, που καταδεικνύει φόβο απέναντι σε όποιον διατυπώνει, διεκδικεί και περιφρουρεί τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, τιμούν τον πολίτη που χρηματοδοτεί με το ανταποδοτικό του τέλος την ανεξαρτησία της είδησης και της ενημέρωσης .
Η παρέμβαση του εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές στους διοικούντες για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Αντί λοιπόν να φιμώνουν την μετάδοση ειδήσεων κόντρα σε κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αντί να λογοκρίνουν την απεργιακή φωνή των εργαζομένων.
Αντί να διορίζουν ημετέρους ως συμβούλους ή Προσωπικό Ειδικών Θέσεων με χρυσοφόρα συμβόλαια.
Αντί να «σπαταλούν» δημόσιο χρήμα με μεικτές και εξωτερικές παραγωγές «δικών τους παιδιών».
Αντί να απαξιώνουν το ειδησεογραφικό προϊόν της ΕΡΤ προς όφελος των ιδιωτών.

Ας φροντίσουν να:

  • Υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αντί να συμφωνούν με την προτεινόμενη ΚΥΑ.
  • Διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 4 και πλέον μηνών από την κυβέρνηση.
  • Διεκδικήσουν την επιστροφή όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ.
  • Αντιταχθούν στην ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΡΤ.

Η ευθύνη για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ βαραίνει όχι μόνο τη Διοίκηση αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Τηλεόραση ως κομματικό φέουδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.