29 Οκτωβρίου, 2015

“Όχι” στο λουκέτο στον “Αγγελιοφόρο” και στις νέες μαζικές απολύσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τις προαναγγελθείσες απολύσεις 108 εργαζομένων και το δρομολογημένο «λουκέτο» στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη που θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον κλάδο της Ενημέρωσης, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας.

Καλούμε τον γνωστό βιομήχανο και εκδότη Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο κλεισίματος της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση να καταβάλλει άμεσα τόσο την πλήρη αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όσο και τους χρωστούμενους μισθούς των τελευταίων οκτώ μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας, Βασίλειος Μπακατσέλος που διοικεί την επιχείρηση τους τελευταίους 10 μήνες, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει εντός των ημερών αίτηση παύσης πληρωμών, ακολούθως θα οδηγηθεί σε πτώχευση ενώ δεν προτίθεται, όπως είπε προς τους εμβρόντητους εργαζόμενους, να καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις.

Η διοίκηση της επιχείρησης, το εταιρικό σχήμα της οποίας αποτελείται από τον Πήγασο (Φώτης Μπόμπολας) – ΔΟΛ (Σταύρος Ψυχάρης) και το Δελφίνι (Αλέξανδρος Μπακατσέλος) τα τελευταία χρόνια αποψίλωσε την εφημερίδα με πάνω από 270 απολύσεις και «εθελούσιες» αποχωρήσεις, εξανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και εφάρμοσε μορφές ελαστικής απασχόλησης. Τα τελευταία δύο χρόνια η επιχείρηση φρόντισε να εξουθενώσει τους εργαζόμενους με τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και στο τέλος ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Ακόμη και την τελευταία στιγμή όμως μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις για τα δεδουλευμένα οχτώ μηνών προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι οι εργαζόμενοι» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας που τους τελευταίους μήνες πήρε… βραβείο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. «Βάφτισε» ως παραίτηση την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν εργαζόμενοι, υπέβαλε μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων για απάτη (!), επειδή διεκδίκησαν δικαστικά τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους της επιχείρησης σε όσους έκαναν επίσχεση εργασίας!

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ θα στηρίξει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ίδιοι οι εναπομείναντες υπό απόλυση εργαζόμενοι του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ και δηλώνει ότι παραμένει σε συνδικαλιστική, αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να μην ανοίξουν οι μεγαλοεκδότες μία ακόμη πληγή στο σώμα της Ενημέρωσης και στον ολοένα διευρυνόμενο κύκλο ανεργίας στον κλάδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την υπογραφή της οικογένειας Μπακατσέλου έχει το αναξιοπρεπές τέλος της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»: Ο έσχατος των εκπροσώπων της εργοδοσίας ανακοίνωσε σήμερα (27/10/2015) στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση προχωρά σε παύση πληρωμών και καταθέτει αίτηση πτώχευσης.

Στον ίδιο χώρο που ο πατέρας του, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, έδινε διαδοχικές διαβεβαιώσεις ότι από αυτόν και την οικογένειά του δεν πρόκειται να χάσει ποτέ κανείς έστω ένα ευρώ, σήμερα ο Βασίλειος Μπακατσέλος απέφυγε την παραμικρή νύξη για αποζημιώσεις. Αντιθέτως, είπε με κυνισμό ότι η επιχείρηση διάλεξε αυτή τη λύση για να έχουν οι εργαζόμενοι τον χρόνο να απευθυνθούν στα ταμεία τους και να πάρουν από αυτά χρήματα που δικαιούνται, προφανώς εφόσον κάνουν επίσχεση εργασίας.

Με τέτοιο πνεύμα αντιμετωπίστηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν να πληρωθούν οκτώ μήνες από έναν επιχειρηματία που δε δίστασε να υποκριθεί ότι διαπραγματεύεται για «βιώσιμη λύση» παίζοντας με τις ελπίδες του προσωπικού και κρατώντας το σε ιδιότυπη ομηρία, ενώ, όπως φέρεται ότι ο ίδιος ομολόγησε, είχε αποφασίσει από καιρό να οδηγήσει την ΕΒΕ ΑΕ σε πτώχευση.

Θεατές στο πολύ φτηνό έργο της οικογένειας Μπακατσέλου στάθηκαν για πολλά χρόνια οι συνιδρυτές της εφημερίδας, τα συγκροτήματα Μπόμπολα και Ψυχάρη, αποκαλύπτοντας την αντίληψη που έχουν για οποιοδήποτε μέσο Ενημέρωσης λειτουργεί έξω από το ολοένα στενότερο αθηναϊκό περιβάλλον τους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤΘ καλούν όλους τους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» σε συνέλευση την Πέμπτη 29/10/2015, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Περισσότερα στο Agelioforum