14 Ιουνίου, 2013

Όχι στο κλείσιμο του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, 14/06/2013

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. καταδικάζει την ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μέσω της απορρόφησής του από το Τμήμα Γραφιστικής, όπως προβλέπει το Σχέδιο «Αθηνά».
Το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση και οι απόφοιτοί του δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου, του Τύπου, της ελληνικής τυπογραφίας και των εκδόσεων, των εκτυπώσεων και της συσκευασίας. Το αντικείμενο του είναι ευρύ και εντάσσεται ξεκάθαρα στα πεδία των μηχανικών, αφού το πρόγραμμα σπουδών του αποτελείται από μαθήματα τεχνολογικής και επιστημονικής βάσης.

Η απορρόφηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών θα οδηγήσει στην υποβάθμισή του, στη συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών και στην ελλιπή παροχή ανωτάτου επιπέδου γνώσης στο αντικείμενο αυτό.

Επιπροσθέτως, η ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών θα έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στον χώρο της παραγωγής του βιβλίου και θα επιφέρει πλήγμα στις Επιστήμες, τις Τέχνες, τα Γράμματα και στην  Ελευθεροτυπία. Η Ελευθεροτυπία, η Παιδεία και ο Πολιτισμός, εξάλλου, έχουν δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, τη συγχώνευση Δημόσιων Βιβλιοθηκών, το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης κ.α.

Ως Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου υποστηρίζουμε τη διατήρηση της αυτοτέλειας του τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, τη συνέχιση της λειτουργίας του ως αυτόνομο τμήμα και την μεταφορά του στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν τόσο οι σπουδαστές, όσο και οι καθηγητές και οι απόφοιτοι του τμήματος.

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα όλων των Τμημάτων και Σχολών, όλων των επιστημονικών πεδίων, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλων των φορέων που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, την Παιδεία και την Ελευθεροτυπία, που πλήττονται ομοίως.