29 Απριλίου, 2021

Όχι στο εργασιακό νομοσχέδιο. Όλοι στην απεργία

Ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα θέτει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την ευκαιρία της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ενώ η πανδημία συνεχίζεται με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, σε καθεστώς οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, εργοδότες και κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο ξηλώνουν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων, ξαναγράφοντας αρνητικά τον συνδικαλιστικό χάρτη και το εργασιακό δίκαιο.
Πρόκειται για έναν Αρμαγεδδώνα ο οποίος συνθλίβει βασικά εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα και θεσμοθετημένα παγκοσμίως, συχνά με αιματηρούς αγώνες (όπως το 1886 στο Σικάγο για το 8ωρο), και τα οποία η κυβέρνηση καταργεί στο όνομα της «ευελιξίας στην εργασία», η οποία επιφέρει μεταξύ άλλων:

  • Εξαντλητική 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή.
  • Μείωση αποδοχών των εργαζομένων.
  • Εξαφάνιση συλλογικών συμβάσεων με αντικατάστασή τους από ατομικές.
  • Ανεξέλεγκτες απολύσεις χωρίς καμία προστασία των απολυμένων.
  • Απαγορευτικές προϋποθέσεις για συνδικαλιστικές συνελεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, άρα και διεκδικήσεις. Οι άνθρωποι του Τύπου, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια από τα Μνημόνια και τώρα την πανδημία, δουλεύοντας σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με κίνδυνο της υγείας τους ακόμα και της ζωής τους -όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε από τη δολοφονία Καραϊβάζ-, δεν μπορούν να δεχθούν αυτόν τον Αρμαγεδδώνα.
    Η ΠΟΕΣΥ καλεί τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή όλων των εργαζόμενων, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση των ανθρώπων του Τύπου στις 4 Μαΐου 2021, σε ένα δυναμικό αγώνα για την έξοδο από το βαθύ τούνελ που θα επιφέρει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, διεκδικώντας τα αυτονόητα:
  • Δουλειά για όλους με πλήρη απασχόληση και ικανοποιητικές συνθήκες.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις και ασφάλιση.
  • Αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση, με σεβασμό στις αρχές δεοντολογίας από την κυβέρνηση και την Πολιτεία.