11 Σεπτεμβρίου, 2012

Όχι στην υποβάθμιση των Δημόσιων ΜΜΕ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2012

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με αφορμή την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα  Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζει την αντίθεσή του:
Στις σαρωτικές ανακατατάξεις σε θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που στοχεύουν στον απόλυτο έλεγχο της Ενημέρωσης.

Οι αλλαγές που συντελούνται αυτές τις μέρες στη Διοίκηση της ΕΡΤ, στις διευθυντικές θέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε παρουσιαστές των ενημερωτικών εκπομπών και στις πιέσεις που ασκούνται για αλλαγές στη διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν λάβει μορφή «επέλασης». Η επαγγελματική επάρκεια ως μοναδικό κριτήριο αξιοποίησης έχει σταλεί στα αζήτητα και έχει υποκατασταθεί από τη διασύνδεση με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι η ΕΡΤ είναι δημόσια ραδιοτηλέοραση, χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από κομματικά γραφεία και υπουργεία και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ενημέρωση στην ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, απαξιωμένη και ταυτισμένη ασφυκτικά με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές. Οφείλει να είναι πλουραλιστική, αξιόπιστη, με κοινωνικές ευαισθησίες και χωρίς αποκλεισμούς και σε κάθε περίπτωση να απηχεί την κοινωνία και όχι ομάδες συμφερόντων. Μια τέτοια ενημέρωση δεν μπορεί παρά να έχει άλλα, εντελώς διαφοροποιημένα κριτήρια από αυτά που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών.
Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αντίθεσή της στην επαπειλούμενη «σφαγή» των συμβασιούχων της ΕΡΤ, που θα προσφερθούν θυσία στη μνημονιακή απαίτηση για μείωση του δημόσιου τομέα.

Οι συμβάσεις των δημοσιογράφων λήγουν τον ερχόμενο Γενάρη και μέχρι στιγμής ουδείς ασχολείται με το μέλλον των συμβασιούχων. Θα γίνει νέος διαγωνισμός για τη επαναπρόσληψή τους; Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μην δουν οι σημερινοί συμβασιούχοι τον δρόμο της εξόδου και την αντικατάστασή τους από νέα γενιά «ομήρων»; Ή μήπως η νέα τάξη πραγμάτων θα επιβάλει το βόλεμα «ημετέρων» με το ειδικό καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (με… ειδικές αποδοχές παρά τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους) εκτοπίζοντας τους ήδη εργαζόμενους;
Η ΠΟΕΣΥ είναι αντίθετη στην αφαίμαξη των εσόδων της ΕΡΤ, για την εξόφληση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φωτοβολταϊκών.

Με απόφαση των συναρμοδίων υπουργών αφαιρούνται περί τα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα πλεονάσματα της ΕΡΤ για να πληρωθούν οφειλές προς επιχειρηματίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλει κάθε πολίτης, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε κάποιους επιχειρηματίες σήμερα, στην μαύρη τρύπα του χρέους αύριο, κ.λπ. Μετατρέπει με μαθηματική ακρίβεια την ΕΡΤ σε προβληματική ΔΕΚΟ, για να δικαιολογήσει έτσι περικοπές μισθών, απολύσεις, εφεδρείες, φθηνές τηλεοπτικές παραγωγές, ανύπαρκτο πρόγραμμα με συνεχείς επαναλήψεις, εκχωρώντας πλήρως την τηλεοπτική αγορά στους ιδιώτες καναλάρχες.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ., εκφράζοντας τους εκατοντάδες συντάκτες της ΕΡΤ, αλλά και όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που θεωρούν τα δημόσια Μέσα κτήμα του λαού και εγγύηση για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία, ζητά άμεσα απαντήσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Τύπου και την νέα διοίκηση της ΕΡΤ.
Δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πληρότητα και την ποιοτική της Ενημέρωση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων της, την ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.