26 Οκτωβρίου, 2022

Όχι στην ποινικοποίηση της ενημέρωσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δικαστική δίωξη, με την άσκηση δύο αγωγών και υποβολή μίας μήνυσης, από την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου, κατά του συναδέλφου Γιάννη Στεβή, ο οποίος διευθύνει την τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr

Ο συνάδελφος, ασκώντας το καθήκον του για την ενημέρωση της κοινής γνώμης της Χίου, δημοσίευσε ρεπορτάζ για την οικονομική διαχείριση του νοσοκομείου.

Με τις δύο αγωγές της η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου ζητά από τον συνάδελφο το εξωφρενικό ποσό των 200.000 ευρώ, συνολικά. Η πρώτη αγωγή με απαίτηση 100.000 ευρώ θα συζητηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χίου.

Με την δίωξη αυτή, που εντάσσεται στο κύμα αγωγών SLAPP κατά δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα, εντάσσεται και η δίωξη κατά του συναδέλφου  ο οποίος κινδυνεύει με οικονομική εξόντωση επειδή ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Η ΠΟΕΣΥ τάσσεται στο πλευρό του συναδέλφου καθώς και όλων όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και ζητεί από την διοικήτρια του νοσοκομείου να αποσύρει αμέσως τις συγκεκριμένες αγωγές και τη μήνυση που εμποδίζουν την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.