9 Ιανουαρίου, 2023

Ομιλία του πρόεδρου της ΠΟΕΣΥ στην εκδήλωση των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΜ-Θ

Η ίδρυση της ΕΣΗΕΜ-Θ σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, ανήμερα των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου 1923, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το συνδικαλιστικό κίνημα του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η ίδρυση της ήταν πολύ σημαντική για τη δημοσιογραφία στη χώρα μας, διότι σηματοδοτεί την επέκταση της επαγγελματοποίησης της δημοσιογραφίας σε ένα τμήμα της Ελλάδας που μόλις πριν από 11 χρόνια είχε ενσωματωθεί στη χώρα.

Έως τότε το κέντρο της δημοσιογραφίας και των εφημερίδων είναι η Αθήνα και βεβαίως η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα. Σιγά, σιγά, όμως, με την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην Ελλάδα, υπάρχει μετατόπιση στο Βορρά και η ίδρυση της ΕΣΗΕΜ-Θ σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη μετατόπιση, διότι η ίδρυση της ένωσης συντακτών σημαίνει την ύπαρξη επιχειρήσεων Τύπου, εργαζόμενων και εργασιακές σχέσεις, άρα και ανάπτυξη του επαγγέλματος.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν επιδεικνύει μόνο συνδικαλιστική δράση, αλλά διαδραματίζει κομβικό ρόλο για όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πολύ σημαντικός είναι και ο πνευματικός της χαρακτήρας δια του Μορφωτικού Ιδρύματος, αλλά και οι συνολικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην ευρύτερη περιοχή, η εκτεταμένη συνεργασία με φορείς και αρχές της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας-Θράκης και όλα αυτά καταδεικνύουν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ζωής και της ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδας.

Σήμερα, σε ένα εντελώς νέο επικοινωνιακό τοπίο και μια νέα και δύσκολη πραγματικότητα για τον Τύπο και τα ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, η ΕΣΗΕΜ-Θ καλείται να διαδραματίσει και διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Πρέπει να σημειώσω ότι η παρουσία μας εδώ σήμερα όπως και όλων των Ενώσεων Συντακτών και των Ταμείων του χώρου μας, καθώς και άλλων Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του γεγονότος, αλλά και την ενότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος και έτσι προχωράμε.

Εύχομαι χρόνια πολλά στην ΕΣΗΕΜ-Θ, υγεία, μακροημέρευση και συνέχιση της δημιουργικής πορείας και των αγώνων.