5 Οκτωβρίου, 2008

Οι πρώτες παραιτήσεις από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά με τη σημερινή απόπειρα συνεδρίασης του διορισμένου από αυτή Διοικητικού Συμβουλίου του μορφώματος που ονομάζει ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Η παραίτηση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΕΤΗΠΤΑ, Γ. Μυλωνά και Χρ. Αμαραντίδη αντίστοιχα (μαζί με τις παραιτήσεις των Κ. Τσουπαρόπουλου και Ν. Ιγγλέση), απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το μέτωπο των εργαζομένων στα ΜΜΕ (συντάκτες, προσωπικό, τεχνικοί) είναι αρραγές απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σημειώνουμε ότι η παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ορισμένων συντακτών οφείλεται σε κυβερνητική επιλογή και κατά συνέπεια αυτοί δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και να ζητήσουν από όσους διατηρούν την ιδιότητα μέλους Ένωσης Συντακτών να παραιτηθούν αμέσως.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ
Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους συναδέλφους που αποδέχθηκαν τον διορισμό τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2008

Συνάδελφοι,

Η μεγάλη απεργία της 1ης Οκτωβρίου έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου είναι αποφασισμένη να μην αποδεχθεί την δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου που διατηρεί αποκλεισμούς, υποβαθμίζει την περίθαλψη και ληστεύει τις αποταμιεύσεις χρόνων. Ταυτόχρονα  θεσμοθετεί μία αυθαίρετη παρέμβαση με την κατάσχεση του 10% των εισφορών.

Την ίδια ώρα, όλες οι Ενώσεις έχουν διακηρύξει την απόφαση τους, παράλληλα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να προσβάλλουν κάθε διοικητική πράξη στην διαδικασία εφαρμογής του νόμου. Κι αυτό αφορά και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Θυμίζουμε τις πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ., των Ομοσπονδιών του κλάδου και της συντονιστικής επιτροπής των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την κατάργηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς, η συμμετοχή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ταμείου το οποίο ο κλάδος δεν αποδέχεται, αποτελεί πράξη που εναντιώνεται στην θέληση της πλειοψηφίας και στα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Χαιρετίζουμε τις παραιτήσεις των συναδέλφων Κ. Τσουπαρόπουλου και Ν. Ιγγλέση και σας καλούμε να τους ακολουθήσετε.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών και των Συνεργαζομένων Ενώσεων

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Βασίλης Μουλόπουλος

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.
Δέσποινα Μπόκου

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Δημήτρης Δρακόπουλος

Για τη Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής
Μάρκος Γκανάς
Γιάννης Πλαχούρης

Πρόεδρος Ε.Π.Η.Ε.Α.
Πρόεδρος Ε.Σ.Π.Η.Τ.

Η επιστολή των κ.κ Γ.Στεφανή και Γ.Γάτου

Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2008

Προς
Το Δ.Σ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση συμπεριλαμβανόμεθα, ως εκπρόσωποι των ασφαλισμένων του ΤΣΠΕΑΘ, στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Μετέχουν εκπρόσωποι και άλλων Ενώσεων, που προέρχονται από τα πρώην Ταμεία που σήμερα έχουν μετονομαστεί σε τομείς καθώς και τουλάχιστον 5 εκπρόσωποι των εργοδοτών από τα πρώην ΤΣΠΕΑΘ και ΤΑΙΣΥΤ.

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και συνταξιούχων του τομέα μας, επιμένουμε στην αντίθεσή μας για υφαρπαγή πόρων από το ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ καθώς και για την υπαγωγή ετεροεπαγγελματιών και μάλιστα χωρίς εργοδοτικές εισφορές στην ασφάλιση του Ταμείου μας, δεδομένου ότι αυτό δημιουργεί κίνδυνο υπονόμευσης των σημερινών αποθεματικών και πόρων καθώς και της μέχρι σήμερα βιωσιμότητας από μια τέτοια εξέλιξη.

Θεωρούμε ότι η παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων του τομέα του ΤΣΠΕΑΘ, σε αυτή τη φάση, αφορά τα ενδεχόμενα προβλήματα για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων, τρέχοντα θέματα, απρόσκοπτη συνέχιση της εισπραξης των εσόδων κ.λ.π.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση να αποσυρθούμε από το Δ.Σ. του Ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εφόσον δεν κρίνεται από τον κλάδο (τις Ενώσεις Συντακτών και την ΠΟΕΣΥ) απαραίτητη η λειτουργία του, με εκπροσώπους του πρώην ΤΣΠΕΑΘ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καθώς εκκρεμεί ήδη η αγωγή της ΠΟΕΣΥ αλλά και προτάσεις συναδέλφων για την εκπροσώπηση του κλάδου στα Ταμεία μας με αιρετά μέλη.

Γιώργος Στεφανής
Γιώργος Γάτος