10 Απριλίου, 2023

Οι εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ στο Μεσολόγγι

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 197ης επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου, έλαβαν χώρα και οι εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, στις οποίες συμμετείχε η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ, ενώ παρέστησαν και αντιπροσωπείες των ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ, τιμώντας τον Ελβετό φιλέλληνα, εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος», στο οποίο την Παρασκευή 7 Απριλίου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός, ο Μεσολογγίτης, ο Δημοσιογράφος». Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, ήταν ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Stefan Esterman, ο δήμαρχος του Schöfflisdorf, γενέτειρα του Μάγερ, Rolf Huber, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός και άλλοι επίσημοι.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων των εγκαινίων, η ΠΟΕΣΥ επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Stefan Esterman, ενώ η ΕΣΗΕΑ απένειμε το αργυρό εύσημο «Ξενοφών», την ανώτερη τιμητική διάκρισή της, στον δήμο του Schöfflisdorf. Το πρωί του Σαββάτου 8 Απριλίου κατατέθηκαν από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ στεφάνια στο μνημείο του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ.

Από την ΠΟΕΣΥ παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο πρόεδρος Σωτήρης Τριανταφύλλου, η γενική γραμματέας Μιμή Τουφεξή και ο Β’ αντιπρόεδρος Γιάννης Σιούλας. Από την ΕΣΗΕΑ η πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου και ο Β’ αντιπρόεδρος Γιώργος Γαβαλάς. Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Γιώργος Τσιγκλιφύσης, της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας και ο γενικός γραμματέας Κώστας Θεοδωρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης.