5 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις ζητούν την παρέμβαση των αρχηγών των κομμάτων για την απόσυρση της διάταξης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ζητώντας την συμπαράστασή τους στο αίτημα απόσυρσης του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο μειώνει τους άμεσα εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία νομοθετική δυσμενή αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει περαιτέρω εργασιακή επιδείνωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι για εμάς προφανές ότι πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος των καναλαρχών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αρκέστηκαν στην μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15% και τώρα ζητούν να προσμετρώνται στο δυναμικό του σταθμού εργαζόμενοι άλλων συνεργαζόμενων με αυτούς εταιρειών, σε ποσοστό που φθάνει το 40%. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, συγκεκριμένα το άρθρο 29, οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 μπορούν να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Η ΕΣΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, σε ενιαίο μέτωπο, καθώς και οι δημοσιογράφοι των έξι αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα αντισταθούμε ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να  αποσυρθεί και να μην γίνει ποτέ νόμος του κράτους.

Ζητάμε την στήριξη του κόμματός σας και την αμέριστη συμπαράστασή σας, κύριε Πρόεδρε, στον δίκαιο αγώνα μας ώστε η συγκεκριμένη απαράδεκτη διάταξη να αποσυρθεί άμεσα.

Με εκτίμηση

Τα Διοικητικά Συμβούλια

της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και της ΕΣΗΕΠΗΝ