22 Αυγούστου, 2014

Οδύνη και αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζει οδύνη και αποτροπιασμό για τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, από μέλος της οργάνωσης Τζιχαντιστών “Ισλαμικό Κράτος της Συρίας και του Ιράκ” ISIS.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με τη δήλωση του προέδρου της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα, σύμφωνα με την οποία:

“Αυτός ο τραγικός και άνανδρος φόνος ενός άοπλου ανθρώπου μας υποχρεώνει, να αναλάβουμε δράση για την προστασία των δημοσιογράφων και των αμάχων, που έχουν γίνει στόχος ανελέητων επιθέσεων ένοπλων ομάδων και τρομοκρατών. Τώρα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στη βαρβαρότητα και να υψώσει τη φωνή της για να δοθεί ένα τέλος”.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια η ΔΟΔ έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα για την ασφάλεια των ΜΜΕ σε όλο τον αραβικό κόσμο και παράλληλα, ηγείται της παγκόσμιας εκστρατείας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων».

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

20 Αυγούστου 2014

Η ΔΟΔ καταδικάζει την άγρια δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ στη Συρία

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει οδύνη και αποτροπιασμό για τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που αγνοείται στη Συρία από το 2012

Την ευθύνη για το φόνο ανέλαβε η οργάνωση Τζιχαντιστών “Ισλαμικό Κράτος της Συρίας και του Ιράκ” ISIS, που ανάρτησε στο Διαδίκτυο οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο απεικονίζεται το βάρβαρο έγκλημα.

Στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, διακρίνεται ένας μασκοφόρος άνδρας, που μιλά για αντίποινα στις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία εναντίον των Τζιχαντιστών και μετά, εκτελεί τον δημοσιογράφο.

Ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ δήλωσε: “Αυτός ο τραγικός και άνανδρος φόνος ενός άοπλου ανθρώπου μας υποχρεώνει, να αναλάβουμε δράση για την προστασία των δημοσιογράφων και των αμάχων, που έχουν γίνει στόχος ανελέητων επιθέσεων ένοπλων ομάδων και τρομοκρατών. Τώρα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στη βαρβαρότητα και να υψώσει τη φωνή της για να δοθεί ένα τέλος”.

Η Μπεθ Κόστα, Γενική Γραμματέας της ΔΟΔ, πρόσθεσε: “Είμαστε πολύ θλιμμένοι από την απώλεια του Τζέιμς,  τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια, στην μητέρα και σε όλους τους φίλους και συναδέλφους του”

Ο σαραντάχρονος Τζέιμς Φόλεϊ, εδώ και πολλά χρόνια κάλυπτε τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό διεθνών ΜΜΕ, όπως το ενημερωτικό σάιτ “Globalpost” και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων “AFP”.

Το 2011 ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις στη Λιβύη, συνελήφθη και παρέμεινε όμηρος επί 40 μέρες.

Τα τελευταία χρόνια η ΔΟΔ έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα για την ασφάλεια των ΜΜΕ σε όλο τον αραβικό κόσμο και παράλληλα, ηγείται της παγκόσμιας εκστρατείας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Σήμερα η Συρία, όπου έχουν σκοτωθεί εξήντα δημοσιογράφοι και αγνοούνται άλλοι είκοσι, παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα στο κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.