4 Μαΐου, 2023

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ στην ημερίδα του Ξενοφώντα

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου:

Η ημερά σήμερα είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική για τον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ που έλαβε άδεια ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων και πλέον μπορούμε να μιλάμε υπό άλλη βάση και με νέα δεδομένα για το μέλλον.

Είναι προφανές ότι στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τη δημιουργία του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, τέκνο της πρωτοπορίας των Ενώσεων Συντακτών της χώρας μας. Η ίδρυσή του, η ίδρυση ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων όλων των δημοσιογράφων από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, τους δημιουργούς δηλαδή, πέραν του ότι είναι μια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωτοπορία, αποτελεί μια από τις εξαιρετικά θαρραλέες και πρωτοπόρες αποφάσεις που υλοποίησαν στη χώρα μας οι Ενώσεις Συντακτών, τις οποίες και θέλω να συγχαρώ, θέλω να συγχαρώ τους προέδρους των Ενώσεων, τις διοικήσεις τους και όσους όλα αυτά συνέβαλλαν στη δημιουργία του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και βεβαίως θέλω να συγχαρώ και την πρόεδρο και τη διοίκηση του για τα γοργά βήματα που έχουν κάνει έως τώρα.

Οι δημοσιογράφοι, εκ των βασικών δημιουργών και άρα και δικαιούχων δικαιωμάτων, παίρνουν μέσω των Ενώσεων την κατάσταση στα χέρια τους και δημιουργούν έναν οργανισμό, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και θα διεκδικήσει αυτά που οι δημιουργοί περιεχομένου δικαιούνται.

Κεντρικός στόχος του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ είναι να προετοιμάσει και να οδηγήσει τον κλάδο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην πνευματική ιδιοκτησία στην νέα ψηφιακή αγορά. Σε αυτή τη νέα αγορά και το νέο επικοινωνιακό τοπίο, σημαντικό μέρος του συνολικού όγκου περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι ενημερωτικό και παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωσης.

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων βέβαια, είναι ένα πολύ παλιό, μεγάλο και δύσκολο θέμα, το οποίο έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις με την τεχνολογική εξέλιξη, το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες. Οι προκλήσεις είναι πολλές και συνεχείς, αφού και η εξέλιξη είναι συνεχής. Η τεχνητή νοημοσύνη και η εξέλιξη του διαδικτύου, το Web3 δηλαδή, είναι για παράδειγμα δύο από τις νέες μεγάλες προκλήσεις που ενδεχομένως θα αλλάξουν το τοπίο και στα πνευματικά δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε μια περίοδο μετάβασης και έτσι θα πρέπει να δούμε τα πράγματα, να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Μια κατάσταση που είναι παγκόσμια, αλλά έχει και ελληνικές ιδιαιτερότητες. Το ότι στην κατανάλωση ειδήσεων για παράδειγμα στην Ελλάδα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατέχουν την πρώτη θέση είναι μια από τις ιδιαιτερότητες που μας αφορά και σχετίζεται με τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η έρευνα του Reuters, η αγορά των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης είναι κατακερματισμένη και η προσοχή του κοινού μοιράζεται μεταξύ πολλών πηγών ειδήσεων, και αυτό το εύρημα σχετίζεται επίσης με τα πνευματικά δικαιώματα.

Το νέο επικοινωνιακό τοπίο λοιπόν, η παγκόσμια κατάσταση στην ενημέρωση, αλλά και οι ελληνικές ιδιαιτερότητες καθιστούν σύνθετη και δύσκολη την κατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων. Πλέον, όμως, έχουμε μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό και σιγά, σιγά αποκτούμε τα εργαλεία για να μπούμε σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο θέμα.

Παγκοσμίως έχουν γίνει προσπάθειες νομοθετικής παρέμβασης και ρύθμισης του τοπίου. Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ και κάποιες κυβερνήσεις έχουν ήδη νομοθετήσει δείχνοντας κάποιους δρόμους, όπως η Αυστραλία, όπου, βέβαια, για τους δημοσιογράφους δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση αυτή, αφού τα λεφτά που υποχρεούνται να δώσουν οι πλατφόρμες πηγαίνουν εξολοκλήρου στα ΜΜΕ και όχι στους δημοσιογράφους. Στον Καναδά και τη Γαλλία επίσης έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της δια νόμου υποχρέωσης των πλατφορμών να πληρώσουν για τη χρήση του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Η μάχη με τις πλατφόρμες είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά όπως είπα, αποκτούμε σιγά, σιγά τα κατάλληλα εργαλεία.

Η νομοθέτηση που έγινε προσφάτως στη χώρα μας υιοθέτησε αρκετά από τα αιτήματά μας και θα έλεγα πως είναι μια πρωτοπόρα και πολύ σοβαρή προσπάθεια που επιχειρεί να βάλει τάξη σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ο πρόσφατος νόμος μας δίνει κάποια χρήσιμα εργαλεία, που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να τα θωρακίσουμε θεσμικά και εδώ έρχεται ο ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ να συμβάλει στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και στην διασφάλιση της καταβολής της αμοιβής τους.

Επομένως, η στήριξη του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και η μέσω αυτού δίκαιη επιστροφή των δικαιωμάτων στους δημιουργούς τους, πρέπει να αποτελεί και αποτελεί βασικό μας μέλημα, τόσο της Ομοσπονδίας, όσο και των Ενώσεων Συντακτών. Ειδικά σε μια περίοδο που οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν χτυπηθεί όσο λίγοι στον κόσμο από την οικονομική κρίση που οδήγησε σε απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης και αυτή την οικονομική κρίση την ακολούθησε η υγειονομική κρίση του

που συντήρησε ή και επιτάχυνε ορισμένες αρνητικές εξελίξεις.

Χαίρομαι λοιπόν, που συζητάμε σήμερα και που άνοιξε ο διάλογος και όλα αυτά σε μια ημέρα με μεγάλο συμβολισμό. Σήμερα είναι παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου με τα νέα να μην είναι καλά για την Ελλάδα και εδώ έρχονται τα πνευματικά δικαιώματα και η δίκαιη κατανομή τους να αποτελέσουν μία από τις λύσεις, διότι η δίκαιη κατανομής τους στους δημιουργούς, τους δημοσιογράφους, είναι ζήτημα στήριξης του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας.

Επομένως είναι καθήκον μας, αλλά και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε αυτή την πρωτοπορία των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας που είναι ο ΞΕΝΟΦΏΝΤΑΣ, διότι με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε τη δουλειά μας, τους δημοσιογράφους και την οικονομική τους ανεξαρτησία και εντέλει στηρίζουμε την ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση, την Ελευθερία του Τύπου και την ίδια τη Δημοκρατία.