30 Μαρτίου, 2015

Καμία ανοχή στις στοχευμένες απειλές των εργοδοτών κατά δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επαναλαμβάνει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο πως τα κρούσματα των στοχευμένων εργοδοτικών απειλών κατά συναδέλφων δημοσιογράφων που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους στον χώρο του Τύπου, είναι καταδικαστέα και δεν συνάδουν με τους όρους της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας των εργαζομένων που οφείλει η εργοδοσία σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ με ανακοίνωσή της (20.3.2015) δημοσιοποίησε ένα από τα κρούσματα αυτά σε βάρος του συναδέλφου δημοσιογράφου Γιώργου Μούλκα, εργαζόμενου στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με απειλές για μηνυτήριες αναφορές και με καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές επέλεξε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΕΒΕ ΑΕ, Βασίλειος Μπακατσέλος, στη διαμαρτυρία εργαζομένου της εφημερίδας Αγγελιοφόρος σχετικά με την καταβολή αμοιβών που του οφείλονται. Ο ίδιος ο εργοδότης, που –όπως κατήγγειλε στην ΕΣΗΕΜ-Θ το θιγόμενο μέλος της– συμπεριφέρθηκε με σκαιότητα, επικαλέστηκε για την ενέργειά του την προστασία της εργασιακής ειρήνης στην επιχείρηση! Η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει στον εκπρόσωπο της επιχείρησης ότι ενέργειες όπως αυτή δυναμιτίζουν στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος το κλίμα που με προσωπικές θυσίες έχουν διατηρήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανεχόμενοι καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή μισθοδοσίας, με στόχο να προστατεύσουν την εφημερίδα, την οποία ο ίδιος ο εργοδότης με ανάλογες συμπεριφορές απαξιώνει. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καθιστά επίσης σαφές ότι θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματα τόσο του εργαζομένου που απείλησε ο κύριος Μπακατσέλος όσο και όλων των υπολοίπων στο εκδοτικό συγκρότημα της ΕΒΕ ΑΕ.».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ δηλώνει την αποφασιστικότητά του να υπερασπίσει τόσο τον συγκεκριμένο συνάδελφο που υπέστη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά όσο και κάθε συνάδελφο που καλείται να εργαστεί υπό το καθεστώς ανάλογων απειλών στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ