23 Μαρτίου, 2009

Κάλεσμα για απεργία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) μετά και την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων της Κυβέρνησης που επιδιώκουν να φορτώσουν την κρίση αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 2ας Απριλίου.

Πρέπει να επιβεβαιωθεί η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στην ενημέρωση και, επίσης, η συμπαράταξή τους με το ευρύτερο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις-εισηγήσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν λάβει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ενώ οι τελικές αποφάσεις όλων των Ενώσεων θα ληφθούν στο διασωματειακό που θα συνέλθει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009. Από τις Ενώσεις-μέλη της Π.Ο.Ε.ΣΥ. συμφωνούν για 24ωρη ενωτική (όλων των Ενώσεων) απεργία η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε. και η Ε.Σ.Π.Η.Τ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. επισημαίνει τον κίνδυνο οι δημοσιογράφοι να λειτουργήσουν αντικειμενικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός και να έλθουν σε σύγκρουση κατά τη μέρα της απεργίας με τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που θα απεργούν. Γι’ αυτό καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της, επειγόντως, να αποφασίσουν σχετικά με την απεργία, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. αφήνει ανοιχτό το θέμα αν θα κηρύξει η ίδια την απεργία ή οι Ενώσεις-μέλη της, καθότι έκρινε ότι προέχει η διασφάλιση της ενότητας του κλάδου και της αλληλεγγύης με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Τις προτάσεις ψήφισαν από τους παρόντες στο Διοικητικό Συμβούλιο οι Βασίλης Μουλόπουλος, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Άγγελος Ασβεστάς, Σταμάτης Νικολόπουλος, Αθηνά Μοςς-Σύψα, Γιάννης Πλαχούρης, Βασίλης Βασιλόπουλος και Νατάσα Μποζίνη, ενώ την καταψήφισε ο Γιώργος Στεφανής, ο οποίος κατέθεσε διαφορετική πρόταση για 3ωρη στάση εργασίας στις 2 Απριλίου και 24ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, σε συνεννόηση και με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις.