2 Μαΐου, 2024

ΠΟΕΣΥ «Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου»: Ελευθερία του Τύπου και Δημοκρατία ταυτόσημες έννοιες

Η Ελευθερία του Τύπου, τόσο ως κοινωνικός θεσμός ενημέρωσης της κοινής γνώμης, όσο και ως αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, είναι συστατικό κύτταρο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι η ημέρα αυτή –3 Μαΐου- περιλαμβάνεται στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Δυστυχώς στην εποχή μας όπου η ενημέρωση κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ (Παλαιστίνη, Ουκρανία, κλιματική κρίση), οι Έλληνες δημοσιογράφοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας κατά το δυνατόν αξιόπιστης ενημέρωσης, αντιμετωπίζοντας αντισυνταγματικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και θεσμικά όργανα της Πολιτείας, αλλά και από ισχυρά εργοδοτικά και οικονομικά συμφέροντα, με παρακολουθήσεις, απειλές, εκφοβισμούς, καταχρηστικές αγωγές, ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μετά από τρία χρόνια.

Η Ελλάδα παρά την άνοδο που σημείωσε το 2024 στο σχετικό δείκτη της ελευθερίας του Τύπου (88η θέση), παραμένει χαμηλά, αφού, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, δεν έχει διαλευκανθεί το τοπίο σχετικά με τις υποκλοπές δημοσιογράφων, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη η δολοφονία Καραϊβάζ ενώ συνεχίστηκαν και το 2023 οι καταδίκες λόγω καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων (SLAPPS), ένα θέμα για το οποίο η ΠΟΕΣY έχει ζητήσει την αλλαγή της νομοθεσίας από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ήδη έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαική Ένωση.

Σχετικά με αυτό, στην έκθεση της Ένωσης Πολιτών Ελευθεριών στην Ευρώπη (Liberties) –η οποία συντάχθηκε από 37 ομάδες δικαιωμάτων σε 19 χώρες- τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη εφαρμογής στην Ελλάδα της οδηγίας αυτής για τα Slapps.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελευθερία στα ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά, σε οριακό σημείο», σαφώς σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την ΕΕ και συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους Δικαίου στα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα –τονίζεται- το τοπίο των ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε και πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας, ανεπαρκείς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας κ αι πολυάριθμες απειλές για την ανεξαρτησία και τα οικονομικά των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης. Καταγράφηκαν, επίσης, πολλαπλές περιπτώσεις απειλών, εκφοβισμού, παρακολουθήσεων και βίας κατά δημοσιογράφων σε πολλά κράτη-μέλη, καθώς επίσης και περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, ενώ υπό παρακολούθηση από κατασκοπευτικά λογισμικά, όπως τα Pegasus και Predator, βρέθηκαν δημοσιογράφοι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό πλαίσιο, η ΠΟΕΣΥ με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους σε συνεχή εγρήγορση για την προστασία της δουλειάς τους, προτρέποντάς τους να παραμείνουν πιστοί στους κανόνες δεοντολογίας, στην αξιοπιστία της πληροφόρησης και της Ελευθερίας της Έκφρασης, απέναντι σε κάθε απόπειρα φίμωσης από όπου και αν προέρχεται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο