29 Μαΐου, 2023

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών στα εγκαίνια του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΠΟΕΣΥ και όλων των Ενώσεων Συντακτών έγιναν το πρωί του Σαββάτου 27 Μάϊου 2023 στον Βόλο τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Τύπου της EΣΗΕΘΣτEΕ. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία παρέδωσε στο νέο μουσείο Τύπου έκδοση των «Ελληνικών Χρονικών» του 1840 και εφημερίδες της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας.

Επίσης, από πλευράς ΠΟΕΣΥ παρόντες ήταν ακόμη ο Α’ αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ Γιάννης Βοϊτσίδης, ο Β’ αντιπρόεδρος και αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτEΕ Γιάννης Σιούλας, ο έφορος και αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Βασιλάκης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ Βασίλης Κοντογουλίδης και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου και γενική γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕE Φρόσω Παύλου.

Παρόντες ήταν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΠΗΤ και του οργανισμού “Ξενοφών” Θανάσης Αλατάς, ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλης Βασιλάκης, ο πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτEΕ Σωτήρης Κέλλας και ο αντιπρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτEΕ και του οργανισμού “Ξενοφών” Δημήτρης Χορταργιάς.

Άπαντες συνεχάρησαν τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΘΣτEΕ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Γιώργο Τσιγκλιφύση και τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων για την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου, το δεύτερο μουσείο Τύπου στη χώρα μετά από αυτό της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Παρόντες στα εγκαίνια τα οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος-Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ήταν -μεταξύ άλλων- ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολινδρίνη και ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Τύπο, τα Μέσα Ενημέρωσης και το συνδικαλιστικό τους κίνημα στην Ελλάδα, καθώς σήμερα εγκαινιάζουμε το μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών χαιρετίζει τη δημιουργία του μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΘΣτΕE, το δεύτερο στην Ελλάδα μετά από αυτό της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων.

Το νέο μουσείο, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το χώρο των ΜΜΕ να συμβάλει στη διαφύλαξη της ιστορίας τους στη χώρα μας. Το μουσείο περιέχει σημαντικά ευρήματα, ορισμένα εκ των οποίων παραπέμπουν στις απαρχές του ελληνικού Τύπου. Εδώ υπάρχουν εκθέματα των πρώτων ελληνικών εντύπων που εκδόθηκαν από σημαντικές προσωπικότητες που ήταν πρωτοπόροι του ελληνικού Τύπου στην Ελλάδα και κατάγονται από τη Θεσσαλία, όπως οι πεφωτισμένοι ιερείς  Θεόκλητος Φαρμακίδης που την 1η Αυγούστου 1821 εξέδωσε την Καλαμάτα την πρώτη έντυπη εφημερίδα της Ελλάδας και Άνθιμος Γαζής που την 1η Ιανουαρίου 1811 εξέδωσε στη Βιέννη το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος που θεωρείται από τα σημαντικότερα ελληνικά έντυπα.

Η έννοια του μουσείου είναι σημαντική στη διάδοση και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της μουσειολογίας, το μουσείο δεν είναι απλά ένα κτίριο ή ένας χώρος φύλαξης αντικειμένων, αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαφυλάττει το χθες, συνδιαλέγεται με το σήμερα και ανοίγει την πόρτα του αύριο. Είναι η ανάγκη επαφής του σήμερα με το χθες. Το μουσείο μεταφέρει ιστορία, αλλάζει την οπτική μας αντίληψη για τα πράγματα και συμβάλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων μας.

Στην περίπτωση του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, ένα μουσείο Τύπου έχει την κορυφαία αποστολή της διατήρησης της ιστορίας ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι η ενημέρωση, διαφυλάσσοντας τη ταυτόχρονα και ως πολιτιστική μας κληρονομιά, διότι το μουσειακό υλικό αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και πολιτιστικό κεφάλαιο.

Επομένως, ο ρόλος του μουσείου που εγκαινιάζεται σήμερα θα είναι πολύ σημαντικός. Η παρουσία, άλλωστε, εδώ σήμερα όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας αποδίδει την πρέπουσα τιμή στα εγκαίνια του νέου μουσείου.

Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣτEΕ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος και να ευχηθώ αυτό εδώ το μουσείο, μαζί και με το μουσείο της ΕΣΗΕΠΗΝ, να συμβάλουν όχι μόνο στη διατήρηση και διάδοση της ιστορία του ελληνικού Τύπου και των ΜΜΕ, αλλά να συμβάλουν και στην εκπαίδευση σε σχέση με την ιστορία τους και να λειτουργήσουν ως παράδειγμα και πρότυπο και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον».