3 Ιουνίου, 2024

Η ΠΟΕΣΥ αποχαιρετά τον Μανώλη Μαθιουδάκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποχαιρετά με οδύνη τον Μανώλη Μαθιουδάκη, που διετέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ. Ο Μανώλης Μαθιουδάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ειρηνικά δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1933. Γιος του ήρωα της κρητικής αντίστασης, Γιάννη, γνώρισε από παιδί τη φυλάκιση από τους Γερμανούς. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στην Πάντειο Σχολή, η δημοσιογραφία, όμως, τον κέρδισε για περισσότερα από 40 χρόνια. Τη σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» το 1958, στην αρχή ως αθλητικός συντάκτης και σύντομα ως αστυνομικός ρεπόρτερ. Στο αστυνομικό ρεπορτάζ αφιέρωσε όλη του τη δημοσιογραφική ζωή πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος».

Άνθρωπος εργατικός και υπεύθυνος, με πάθος για την έρευνα και την εξακρίβωση των γεγονότων, κατέγραψε στα ρεπορτάζ του, όλα όσα απασχόλησαν το ρεπορτάζ με θάρρος και αντικειμενικότητα. Με πρώτη ύλη το πλούσιο ρεπορτάζ αλλά και τις μικρές ιστορίες που δεν τυχαίνουν μεγάλης δημοσιότητας, έγραψε τα βιβλία: «Αετονύχηδες», «Κάτι να καίει» και «Ποινικό Μητρώο της Αθήνας», σε συνεργασία με τον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και για δεκαετίες συνεργάτη του Δημήτρη Μαθιόπουλο. Δούλεψε επίσης στην «ΕΡΤ» από το 1974 έως το 1990 και υπήρξε διευθυντής του γραφείου Αθηνών, του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Λόγος».

Σπουδαία προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας, συνδύαζε την πλούσια επαγγελματική και συγγραφική του σταδιοδρομία με έντονη συνδικαλιστική προσφορά, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στους αγώνες του κλάδου μας και σε όλες τις θέσεις που κατείχε.

Εκτός από τη σημαντική προσφορά του και τη δράση που ανέπτυξε ως Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Μανώλης Μαθιουδάκης διετέλεσε μέλος του πρώτου ιστορικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ το 1995, αρχικώς ως Οργανωτικός Γραμματέας, στη συνέχεια ως Γενικός Γραμματέας και ακολούθως ως μέλος του δεύτερου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το 1998. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικάτου Τύπου και παρέμεινε στις επάλξεις των αγώνων του κλάδου μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλησμόνητου συναδέλφου.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Μανώλη Μαθιουδάκη θα δοθεί την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 11:00 στο Κοιμητήριο Χολαργού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο