4 Οκτωβρίου, 2023

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει τις επιθέσεις πολιτικών προσώπων σε δημοσιογράφους των Σερρών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους δημοσιογράφους των Σερρών, που δέχτηκαν επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς από πολιτικά πρόσωπα της περιοχής για το δημοσιογραφικό έργο τους.

Η τακτική αυτή δεν έχει θέση στον δημόσιο διάλογο. Στο πρόσωπο των συναδέλφων που θίγονται στη συγκεκριμένη περίπτωση, πλήττεται το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, εναντίον του οποίου τροφοδοτείται από πρόσωπα με πολιτική δράση μια ρητορική απαξίωσης και απειλών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπως ζήτησαν οι συνάδελφοι, μεταφέρει το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας τους, με τις υπογραφές τους.

 

Σέρρες, 28/09/2023

Θεωρήσαμε ότι με τη σιωπή μας θα δείχναμε ανωτερότητα. Εξάλλου, σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει. Ο «κόμπος», όμως, έφτασε στο «χτένι» και ορισμένοι την ανωτερότητα την εκλαμβάνουν ως «αδυναμία» και είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να τους αποδείξουμε ότι μόνο «αδύναμοι» δεν είμαστε.

Ασπαζόμενοι τη φράση του Νίτσε πως «η σιωπή είναι χειρότερη. Όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηλητηριώδεις» απαντάμε ευθέως στις ανοίκειες επιθέσεις και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του πρώην Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη και του υποψηφίου Δημάρχου Σιντικής Γιώργου Τάτσιου, εναντίον συνολικά των Σερραίων δημοσιογράφων και του λειτουργήματος που επιτελούμε.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Αβραμάκης κάνει λόγο για «κολαούζους δημοσιογράφους» και για «σπρώξιμο συγκεκριμένων υποψηφίων από δημοσιογράφους και κανάλια προεκλογικά με το αζημίωτο φυσικά» (αυτούσιες οι εκφράσεις από την ανάρτησή του), κατηγορώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ για χρηματισμό δημοσιογράφων. Εάν ο κ. Αβραμάκης έχει αποδείξεις για να στηρίξει τη βαρύτατη, αυτή, κατηγορία του, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον Εισαγγελέα, αντί να «πετά λάσπη στον ανεμιστήρα». Οι δημοσιογράφοι δεν είναι τα «εξιλαστήρια θύματα» για να «καταπραΰνει» την πικρία του για την μη εκλογή του. Για το γεγονός αυτό απεφάνθη ο θυμόσοφος λαός, μέσω της ψήφου του.

Με μία ανάρτηση, για την οποία δεν υπάρχουν κατάλληλοι χαρακτηρισμοί για να την περιγράψουν, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος, θέτει ως όρο για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων της περιοχής, να κληθεί για τη διεξαγωγή του «ένας αντικειμενικός κι ουδέτερος δημοσιογράφος από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κοινής αποδοχής! Σε τηλεοπτικό στούντιο της Θεσσαλονίκης!», όπως επί λέξει αναφέρει.

Η… μπουρζουαζία (που αντίθετα με αυτή του Μπουνιουέλ δεν έχει κρυφή γοητεία) του υποψηφίου Δημάρχου Σιντικής Γεώργιου Τάτσιου, όχι μόνο αντιμετωπίζει ως «πλεμπαίους» τους Σερραίους δημοσιογράφους, αλλά τους προσβάλλει, τους υποβιβάζει και τους υποτιμά. Κυρίως, όμως, προσβάλλει, υποβιβάζει και υποτιμά το λειτούργημα που ασκούν ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αναρτήσεις των δύο πολιτικών ανδρών είναι άκρως προσβλητικές, καθώς- επί της ουσίας- χαρακτηρίζουν αναξιόπιστους ΟΛΟΥΣ τους Σερραίους δημοσιογράφους. Κάποια στιγμή το «παραμύθι» για τους «κακούς δημοσιογράφους» πρέπει να τελειώνει. Δεν έχει «δράκο» προς έκπληξή σας. Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Η συλλήβδην προσπάθεια, όμως, σπίλωσης του κλάδου, από «χειροκροτητές», αλλά δυστυχώς και από πολιτικά πρόσωπα, είναι το λιγότερο επικίνδυνη. Είναι, άραγε, όλα τα αυτοδιοικητικά- πολιτικά πρόσωπα «λαμόγια» και «αναξιόπιστοι», σύμφωνα με ορισμένες «φωνές»; Σαφώς και όχι.

Η λογική του «τσουβαλιάσματος», δεν αδικεί μόνο τον κλάδο και την εργασία μας, αλλά οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και δεν μας αντιπροσωπεύει.

Το νέο «must» της εποχής, η «δημοσιογραφία» των social media ας αρκεστεί στην υπεράσπιση των προσώπων της επιλογής της, που- εδώ που τα λέμε- η υποκειμενικότητα είναι το βασικό «στοιχείο» της.

Αυτό που ακούμε από χθες πως «δεν καταλάβατε, άλλο ήθελε να πει», μας θυμίζει το «δεν είναι αυτό που νομίζεις», μόνο που «πάντα είναι αυτό που νομίζεις».

Ποιος, όμως, τους έδωσε το δικαίωμα να προσβάλλουν και να υποτιμούν επαγγελματικούς κλάδους;

Ως δημοσιογράφοι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μας για τις συγκεκριμένες αναρτήσεις και ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Σε περίπτωση δημοσιοποίησης σχετικής ανακοίνωσης από την ΕΣΗΕΜ-Θ, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί και το παρόν κείμενο με τις υπογραφές.

Ακολουθούν τα ονόματα που στηρίζουν και εκφράζονται μέσω της ανακοίνωσης, με αλφαβητική σειρά:

Αγκαθά Βούλα (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Αναστασιάδης Βασίλης (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Ασπογαλή Φανή (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Βαΐδου Βαΐα

Γιαννακίδου Δέσποινα (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Δελής Γιάννης

Δελής Κώστας

Δερέμπεη Νάντια (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Θωματίκος Γρηγόρης (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Ιωαννίδου Λένια (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ & Εργασιακή Εκπρόσωπος Σερρών)

Καμπουρίδου Θάλεια (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Καπετάνιος Γιώργος (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Καρπάζη Χριστίνα

Κασάπης Λεωνίδας (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Κεχαγίδου- Χαβαλέ Αναστασία (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Κόκκινος Δημήτρης (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Κοτάνογλου Μαρία

Κωνσταντινίδου Παρασκευή (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Κώττας Δημήτρης ( Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Μετόκη Δήμητρα (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Μωραΐτη Ελένη (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Νάβαλη Μαρία (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Νάτσιος Δημήτρης (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Νώτα Κατερίνα (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Ξανθόπουλος Ιορδάνης (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Πάππου Σοφία (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Πλακιάς Χρήστος

Σμάγαδου Όλγα

Σπυρίδων Αφροδίτη

Ταυλαρίδου Κωνσταντινιά (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Τόσιος Πασχάλης

Τσαβέας Στέφανος (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)

Χατζοπούλου Χριστίνα (Μέλος ΕΔΗΠΗΤ)

Χειμωνίδου Ζωή (Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ)