28 Νοεμβρίου, 2007

Η επίθεση δεν θα περάσει

Με το βασικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα Ταμεία» και με τη μεγάλη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στην  κυβερνητική πολιτική που αποσκοπεί την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και των Ταμείων.

Οι Ενώσεις Συντακτών όλης της χώρας (Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε., Ε.Σ.Π.Η.Τ.) οργάνωσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα με μαζικές εκδηλώσεις και με συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, την Αθήνα, και σε άλλες πόλεις.

Στη συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη, 27.11.2007, μπροστά στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συντάκτες, τεχνικοί-τυπογράφοι, διοικητικό και οικονομικό προσωπικό, φωτογράφοι, εφημεριδοπώλες με την αθρόα συμμετοχή και τα αγωνιστικά συνθήματα, έδωσαν δυναμική απάντηση σε όσα απεργάζεται με την πολιτική της η Κυβέρνηση.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ.Παπασπύρος, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Στ.Ανέστης.

Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γ.Δημαράς, Π.Ευθυμίου, Τ.Χυτήρης, μαζί με το Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Ν.Αθανασάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Γ.Ραγκούση.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντ.Σκυλάκος.

Το ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Ν.Τσούκαλης και Γρ.Ψαριανός.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης και στη Βουλή, όπου επεδόθη το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή μας απεργία εδώ και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι η πρώτη απάντηση των δημοσιογράφων στην πολιτική της κυβέρνησης κατά των ασφαλιστικών Ταμείων.

Θα υπάρξει και αποφασιστική συνέχεια…

Η ενοποίηση που επιχειρείται καταργεί σ’ αυτή τη φάση το ΤΣΠΕΑΘ και το ΤΑΙΣΥΤ, αλλά και το ΤΑΤΤΑ, τα Ταμεία των εφημεριδοπωλών.
Κομματιάζει την περίθαλψη, καταργεί την επικούρηση, υποβαθμίζει τις παροχές στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., σε όλα τα ταμεία και στο κέντρο και στην περιφέρεια.
Δεν είναι μόνο ότι βάζει χέρι στα αποθεματικά μας, δεν είναι ότι συνεχίζει την επιδρομή των ομολόγων, επιχειρεί τώρα με μια απροκάλυπτη ομολογία να κόψει πόρους για να βουλώσει μαύρες τρύπες αλλού και να μας εμφανίσει ως δήθεν προνομιούχους. Θέλει να μας φέρει απέναντι στην κοινωνία για να περάσει την αντιασφαλιστική επιδρομή της.

Γι’ αυτό και εμείς, πέρα από τη σημερινή κινητοποίηση, συμμετέχουμε και στις 12 του Δεκέμβρη στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Είμαστε μαζί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, μαζί με την κοινή γνώμη. Και η κοινή γνώμη είναι δίπλα μας.
Και όλοι μαζί αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, απέναντι σ’ αυτή την επέλαση κατά του δικαιώματος στη ζωή, απέναντι στην Κυβέρνηση που βάζει λουκέτα στα ταμεία και τις ελπίδες, και αρχίζει με ένα ύπουλο χτύπημα στους δημοσιογράφους και στο δικαίωμα της κοινής γνώμης για ενημέρωση.
Έ, λοιπόν, δεν θα περάσει! Όλοι μαζί για τη νίκη!»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., Πάνος Σόμπολος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Συνάδελφοι, απεργούμε σήμερα γιατί καίγεται το σπίτι μας. Μας παίρνουν τα Ταμεία που οι παλαιότεροι συνάδελφοί μας έχτισαν λιθαράκι-λιθαράκι, με μεγάλους κόπους, πολλές θυσίες και συνεχείς αγώνες. Από το 1914 άρχισαν να χτίζονται αυτά τα Ταμεία και έβαλαν πλάτη ο Παλαμάς, ο Νιρβάνας, ο Σουρής, Παπαδιαμάντης, Βάρναλης και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας και πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. Αυτά τα Ταμεία που σήμερα είναι υγιή και νοικοκυρεμένα θέλουν να τα ενοποιήσουν και να τα ισοπεδώσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε.
Σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι όλης της Ελλάδας. Από τον Έβρο έως την Κρήτη, από την Κέρκυρα έως τη Λέσβο σε κανένα ραδιόφωνο, καμία τηλεόραση δεν δουλεύει κανείς δημοσιογράφος και καμία εφημερίδα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει αύριο.

Απεργούμε για να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά που πάει να κάψει το σπίτι μας. Τη φωτιά του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση χωρίς μελέτη, αλλά με σαφή στόχο και προοπτική προχωρά στην ενοποίηση του Ταμείου μας με άλλα 15 ταμεία. Όλα τα ταμεία του λεγόμενου χώρου των ΜΜΕ μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο Νομικών και το ΤΣΑΥ και το Ταμείο των Φαρμακοποιών.

Το θέμα συνάδελφοι δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η ενοποίηση. Είναι το τι επιδιώκεται με την ενοποίηση. Και εκείνο που επιδιώκεται σε ένα δυστυχώς μικρό βάθος χρόνου είναι η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας και η ουσιαστική κατάργηση των ταμείων μας. Ενώ η κυβέρνηση εξαπολύει την επίθεση της στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το τοπίο μέσα στο οποίο λειτουργούς τα ΜΜΕ εξακολουθεί να παραμένει θολό. Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεοράσεις ξεφυτρώνουν με αδιαφανείς τις πηγές χρηματοδότησης τους χωρίς καμιά εγγύηση βιωσιμότητας ή διασφάλιση των εργασιακών απαιτήσεων μας. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των λεγομένων μέτρων ευέλικτης εργασίας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας οδηγεί στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή του εργαζομένου σε ιμάντα των κερδοσκοπικών επιδιώξεων της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι ο δημοσιογραφικός κόσμος απεργεί σήμερα βροντοφωνάζοντας:

Η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα περάσει. Στην κυβερνητική και εργοδοτική αδιαλλαξία και αυθαιρεσία αντιτάσσουμε αγωνιστικά τη δική μας πρόταση, όπως ακριβώς διατυπώνεται στις ομόφωνες αποφάσεις το 3ου και 4ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ.»

Στο ψήφισμα επισημαίνεται:

«Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ καθώς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τους, δέχονται ολομέτωπη επίθεση όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, επιχειρείται η ενοποίηση του ΤΣΠΕΑΘ με τα Ταμεία των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων, η φαλκίδευση της υγειονομικής περίθαλψης και της επικούρησης των εργαζομένων στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και η υφαρπαγή των διαθεσίμων των Ταμείων μας.

Η επίθεση αυτή στα Ταμεία μας δεν θα περάσει!

Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο, που βρίσκονται σήμερα σε 24ωρη απεργία διατρανώνουν για μια ακόμα φορά την ενότητα του κλάδου, την αγωνιστική τους αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να αντισταθούν σε κάθε επιβουλή των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή, τις παγωμένες οφειλές στα Ταμεία και την διαρροή του αγγελιοσήμου.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν:

Να αποσυρθούν αμέσως οι αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις που προωθούνται σε βάρος των Ταμείων μας από τα Υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.

Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας 15ετίας.

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών, αντίστοιχο των αναγκών και των απαιτήσεων κάθε εποχής για όλους τους ασφαλισμένους.

Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών μας Ταμείων και όχι να καταργηθούν με τη μέθοδο της ενοποίησης.

Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απαιτούν και δεν επαιτούν, αξιώνουν και δεν προκαλούν.»

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις και ανακοινώσεις των Ενώσεων Συντακτών, μαζί με φωτογραφικό υλικό, στις ιστοσελίδες τους (www.esiea.grwww.esiemth.grwww.esiepin.grwww.pressunion.gr, www.espit.org).