25 Ιουνίου, 2024

Η απελευθέρωση του Ασσάνζ είναι νίκη της ελευθεροτυπίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει την απελευθέρωση του Τζούλιαν  Ασσάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, ύστερα από δικαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ και συμμερίζεται την αισιοδοξία  που δημιουργεί για την ελευθεροτυπία η θετική έκβαση μιας υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη διεθνώς.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Ασσάνζ από το κελί στο οποίο κρατείτο επί 1901 ημέρες ως «σημαντική νίκη για την ελευθερία του Μέσων Ενημέρωσης»

Πρόκειται, επίσης, για νίκη, ύστερα από διώξεις 14 χρόνων, της θέλησης και της προσήλωσης στην δημοσιογραφική έρευνα που αποσκοπεί στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ο αγώνας για την ελευθεροτυπία δεν είναι πάντα εύκολος ιδιαίτερα όταν η προσήλωση σε αυτήν έχει βαρύ τίμημα, ακόμη και με την στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, όπως συνέβη με την περίπτωση του Τζούλιαν Ασσάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε τα WikiLeaks το 2006, με στόχο την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το 2010, τα WikiLeaks δημοσίευσαν βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο που έδειχνε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας πολίτες. Την ίδια χρονιά, δημοσίευσαν 91.000 στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 400.000 απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Με αφορμή την είδηση για την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks, η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες που δίνουν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας την υπενθύμιση της ΔΟΔ πως παραμένουν ακόμη 500 συνάδελφοι μας έγκλειστοι σε φυλακές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο