5 Μαρτίου, 2021

H ΠΟΕΣΥ για την Ημέρα της Γυναίκας

 

 

H ΠΟΕΣΥ για την Ημέρα της Γυναίκας:

Να ανοίξουν τα στόματα
και στο χώρο του Τύπου

Η επέτειος της Ημέρας της Γυναίκας συμπίπτει φέτος στη χώρα μας με το ανατριχιαστικό κύμα αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για κάθε είδους κακοποίηση νέων γυναικών από άνδρες σε θέσεις εξουσίας, μερικές από τις οποίες έφθασαν στη Δικαιοσύνη.
Η άκρως αρνητική αυτή συγκυρία επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το αυτονόητο: Τα πλέον ευάλωτα θύματα στις κοινωνίες εκτός από τα παιδιά είναι οι γυναίκες.
Οι γυναίκες σε κάθε βήμα της ζωής τους μπορεί να αντιμετωπίσουν την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων όπως, Ελευθερία επιλογών, Ισότητα στην εργασία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια.
Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται σε περιπτώσεις που έρχονται στο φως και δεν χάνονται στη σιωπή μπροστά στο φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, η καταπάτηση αυτή οδηγεί σε προσβολές, εκβιασμούς, κακοποιήσεις, βιασμούς  μέχρι και σε φόνο γυναικών.
Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει πως τα προβλήματα των γυναικών είναι κοινά, είτε πρόκειται για γυναίκες των λεγόμενων αναπτυγμένων χωρών, είτε για εκείνες που ζουν υπό άθλιες συνθήκες ξεριζωμένες από τις χώρες τους, σε καθεστώς προσφυγιάς χωρίς προοπτική.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε γυναίκες και άνδρες δημοσιογράφους, αλλά και όποιον ή όποια γνωρίζει παρόμοιες περιπτώσεις στο χώρο του Τύπου, όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν στον καλλιτεχνικό και στον αθλητικό χώρο, να μιλήσει με ειλικρίνεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με στοιχεία.
Καλούμε τις/τους δημοσιογράφους – μέλη των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, αλλά και την ελληνική κοινωνία, να στηρίξουν τον αγώνα για την επικράτηση των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και του Αλληλοσεβασμού στο πλαίσιο του ανθρωπισμού που πρέπει να διαπνέει τις σχέσεις ανάμεσα στα φύλα αλλά και των πολιτών με την εξουσία.
Η ΠΟΕΣΥ, καλεί, επίσης, την Κυβέρνηση και τους θεσμούς της Πολιτείας, να σεβαστούν και να εδραιώσουν εμπράκτως, με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, αυτές τις αρχές για όλους- και κυρίως για όλες, όπως συνάδει σε μια δημοκρατική κοινωνία.