4 Μαΐου, 2010

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, καλεί τα μέλη της να στηρίξουν το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), που ζητάει την απελευθέρωση 35 τουλάχιστον Ιρανών δημοσιογράφων που παραμένουν φυλακισμένοι μετά τις μαζικές δίκες του περασμένου Αυγούστου 2009. Επίσης, ζητεί να επανακυκλοφορήσουν οι δεκάδες εφημερίδες που έκλεισαν και να ξαναλειτουργήσουν τα γραφεία της Ένωσης Δημοσιογράφων στην Τεχεράνη.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τα μέλη της να ανταποκριθούν στην έκκληση της ΔΟΔ, συμπληρώνοντας με τα στοιχεία τους την ηλεκτρονική κάρτα που θα απευθύνεται στον Ιρανό Πρόεδρο Mahmoud Ahmadinejad.

Ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ)

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) επικεντρώνει το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου στην κατάσταση που έχει επικρατήσει στο Ιράν, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι, εφημερίδες έκλεισαν, και η Ένωση Ιρανών Δημοσιογράφων, μέλος της ΔΟΔ, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της.
«Η επίθεση στα μέσα Ενημέρωσης στο Ιράν είναι αδυσώπητη από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. «Η κυβέρνηση πάσχισε να σιγάσει τα ανεξάρτητα μέσα Ενημέρωσης και να διακόψει κάθε επαφή προς το εξωτερικό, μετά την κραυγαλέα δημόσια αποδοκιμασία του καθεστώτος».

Η ΔΟΔ τονίζει ότι τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι μετά τις μαζικές δίκες του περασμένου Αυγούστου και πολύ περισσότερες εφημερίδες έχουν κλείσει. Τα γραφεία της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων παραμένουν κλειστά από τις 5 Αυγούστου 2009 και δεν υπάρχει προοπτική να λειτουργήσουν ξανά στο άμεσο μέλλον.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ, στη συνεδρίασή της που έγινε στο Μαρακές, στις 20-21 Μαρτίου αποφάσισε να επικεντρώσει τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την κατάσταση στο Ιράν και στην υποστήριξη της εκστρατείας, την οποία ανέλαβε από τον Σεπτέμβριο του 2009, για την απελευθέρωση των ιρανών δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα οι Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ και οι δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων αυτών σε όλο τον κόσμο καλούνται να στείλουν στον ιρανό πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ την κάρτα με την οποία η ΔΟΔ ζητεί να απελευθερωθούν όλοι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι και να ξανανοίξουν τα γραφεία της Ένωσης στην Τεχεράνη.

«Πρέπει να δείχνουμε διαρκώς την αλληλεγγύη μας με τους ιρανούς δημοσιογράφους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Άινταν Γουάιτ. «Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε στην ιρανική κυβέρνηση το μήνυμα πώς είμαστε αποφασισμένοι να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας και να αγωνιστούμε για την ελευθερία τους».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει απευθύνει επίσης έκκληση να αναπτυχθούν παγκοσμίως δράσεις υπέρ της ασφάλειας των δημοσιογράφων, καθώς από την αρχή του 2010 τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί σε χώρες όπως η Ονδούρα, η Ταϊλάνδη, η Νιγηρία και το Πακιστάν.

«Αυτός ο φόρος αίματος σε μόλις τέσσερις μήνες πρέπει να παρακινήσει τον κόσμο άμεσα σε δράση», τόνισε ο Άινταν Γουάιτ. «Έχει προ πολλού περάσει ο καιρός των λόγων απέναντι στην αδιαφορία που ευνοεί όσους ασκούν βία».