1 Ιουλίου, 2019

Στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

 

Ένα από τα πέντε Μουσεία Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο έχει δημιουργήσει και διατηρεί χωρίς καμία εξωθεν βοήθεια, η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων στην έδρα της Ένωσης στην Πάτρα.
Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου κατά την επίσκεψή της στην έδρα της ΕΣΗΕΠΗΝ, ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης και από τον πρόεδρο του Μουσείου σε μία επίσκεψη που ξεπερνά τις προσδοκίες.

Πλούσιο και σπάνιο υλικό, η ζωντανή ιστορία του Τύπου και των αγώνων των ανθρώπων του, η ιστορία της πατρίδας μας.
Εφημερίδες από το 1815 ως σήμερα, 225 τίτλοι σε 900 τόμους, 175 περιοδικά σε 370 τόμους ,66 τόμοι με 42 ημερολόγια. Πάνω από 1500 τίτλοι βιβλίων από το 1880 και ιστορικά κειμήλια της ελληνικής επανάστασης.
Τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,το χειρόγραφο της που καλεί με απόφαση της Γ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας,τον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλάβει τη διακυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας,ο πρώτος όρκος των υπουργών του ελληνικού κράτους κ.α.
Ενα μεγάλο μέρος του υλικού είναι ψηφοποιημένο, προσφορά στις βιβλιοθήκες του παγκόσμιου πνεύματος, ένα τέμενος της ιστορίας του έθνους που βρίσκονται τα προτότυπα διδάγματα του παρελθόντος.
Ερευνητές, πανεπιστημιακοί και σπουδαστές όλων των βαθμίδων επισκέπτονται το χώρο καθημερινά.
Εκεί, ανάμεσα στον ζωντανό σχηματοποιημένο δαίμονα του τυπογραφείου-τον προστάτη των δημοσιογράφων (καθώς όλοι οι επαγγελματίες έχουν έναν άγιο προστάτη και οι δημοσιογράφοι έχουν τον δαίμονά τους) στις αυθεντικές μήτρες των τίτλων των εφημερίδων της μισής σχεδόν ελληνικης επικράτειας, στην πρωτότυπη μηχανική λοταρία του λαχείου των συντακτών, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ  ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση, τον Πρόεδρο του Μουσείου Μιχάλη Βασιλάκη και τον Ταμία του ΤΕΑΣ Ηλία Κάνιστρα.
Εκεί στο Μουσείο Τύπου ξεφυλίζοντας κανείς την πρώτη έκδοση της εφημερίδας των Κυριών της Καλιρόης Παρέν ταξιδεύει στην ιστορία μας, στην δημοσιογραφική, στην εθνική, στην κοινωνική.
Πρόκειται για μία εξαιρετική δουλειά της ΕΣΗΕΠΗΝ που κρατά την υπόθεση της δημοσιογραφίας ψηλά, παρά τους καιρούς και τις δυσκολίες τους.