2 Νοεμβρίου, 2022

Η ΠΟΕΣΥ για τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων

Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων τιμάται στις 2 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών, εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Παρά τα πολλά διεθνή ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτάσεις, οι δημοσιογράφοι, παγκοσμίως,  εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινή απειλή – και η ατιμωρησία συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση.

Εννέα στις δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες, επισημαίνει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων η οποία καλεί κυβερνήσεις,  Οργανώσεις, Μέσα να υποστηρίξουν την υιοθέτηση από τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ μιας Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει ανεξιχνίαστη. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Είναι το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για την εξέλιξη των ερευνών είναι τεράστιο τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Η εξιχνίαση της δολοφονίας του συναδέλφου είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη αλλά και για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις, ξυλοκοπούνται, κρατούνται, παρενοχλούνται και απειλούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους και, ωστόσο, δεν υπάρχει δεσμευτικό διεθνές μέσο που θα ανάγκαζε τα κράτη μέλη να ερευνήσουν και να απαντήσουν σε επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης.

Οι συνεχιζόμενες απειλές με αγωγές SLAPPS, με υποκλοπές, επιθέσεις στην ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, της κλοπής δεδομένων, και της διαδικτυακής παρενόχλησης, απειλούν την ασφάλεια των επαγγελματιών των ειδήσεων, καθιστώντας ακόμη πιο επείγουσα την υιοθέτηση ενός μέσου που θα ανάγκαζε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ατιμωρησία.

Είναι αυτό – και μια αυξανόμενη απογοήτευση για την έλλειψη δράσης και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, την έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ατιμωρησίας – που οδήγησε τη Διεθνή Ομοσπονδία να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την έγκριση μιας Διεθνούς Σύμβασης αφιερωμένης στην προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

Με αυτό το κείμενο διασφαλίζεται  ότι δεν θα υπάρξει κενό στην προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων και ότι οι κυβερνήσεις θα δεσμευτούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες απειλές που δεν επηρεάζουν μόνο τα δικαιώματα και τις ζωές των δημοσιογράφων, αλλά απειλούν επίσης σοβαρά το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.