8 Φεβρουαρίου, 2008

Διάβημα ΕΣΗΕΠΗΝ στην ΕΡΤ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ και της τηλεόρασης της ΝΕΤ, παρουσίασε χθες στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΠΗΝ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Απόστολο Βουλδή, αντιπρόεδρο Γιώργο Κυρούση και ταμία Δημήτρη Καρυωτάκη, παρουσία και του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Τσαλαπάτη.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.), στην οποία αναφέρονται επίσης τα εξής:

Από την ΕΣΗΕΠΗΝ, τέθηκαν στον κ. Παναγόπουλο, τα προβλήματα κυρίως των Εξωτερικών Συντακτών που σε Ρ/Σ της ΕΡΑ εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με εντολές των προϊσταμένων τους, που τους θεωρούν

«Δημοσιογράφους παντός καιρού και 24ωρης ετοιμότητας», ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα καθήκοντά τους.  Για το θέμα λοιπόν «Εσωτερικών και Εξωτερικών Συντακτών», που έχει δημιουργήσει, έριδες, προβλήματα και δυσλειτουργία στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι  σύντομα θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες Εσωτερικών και Εξωτερικών Συντακτών, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, οπότε οι συνάδελφοι θα γνωρίζουν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα εργάζονται, χωρίς να γίνονται παρερμηνείες κατά το δοκούν από τους προϊσταμένους τους. Μάλιστα δεσμεύθηκε να λυθεί το ζήτημα εντός 3 μηνών.

– Για τους συναδέλφους που εργάζονται σαν ανταποκριτές της ΝΕΤ και από έλλειψη χώρων στους Ρ/Σ, παραμένουν «άστεγοι» μαζί με τα τηλεοπτικά τους συνεργεία, ο κ. Παναγόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα μισθωθούν γραφεία που θα εγκατασταθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία σε 2-3 περιπτώσεις σε διάφορες πόλεις που υπάρχει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα θα αναζητηθεί λύση για υπηρεσιακά τηλέφωνα των συναδέλφων που χρησιμοποιούν τα δικά τους χρεώνοντας τους λογαριασμούς τους για υπηρεσιακές ανάγκες που είναι καθημερινές στα πλαίσια του ρεπορτάζ.

– Από την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΠΗΝ τέθηκε στον κ. Παναγόπουλο και το θέμα της ακαταλληλότητας κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών σε διάφορες πόλεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε υπόγεια ή παλαιά κτίρια χωρίς εξαερισμούς και κλιματισμό, με παμπάλαιο εξοπλισμό συνήθως από αυτούς που ξηλώνουν από  στούντιο της Αθήνας και τον στέλνουν, στην Περιφέρεια αντί της χωματερής, και με γραφεία όπου συνωστίζονται σε μόλις 5-6 τετραγωνικά 4-6 εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένας σχεδιασμός για λύση αυτών των προβλημάτων καθώς και ο εξοπλισμός των Ρ/Σ με σύγχρονους υπολογιστές για τους δημοσιογράφους, που σήμερα οι ελλείψεις είναι δραματικές. Στους σχεδιασμούς είναι και η αξιοποίηση οικοπέδων της ΕΡΤ όπου υπάρχουν, με ανέγερση εκεί νέων κτιρίων, ανάλογα με τις δυνατότητες κατά περίπτωση (κυρίως πολεοδομικές).

– Στον κ. Παναγόπουλο τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως των πρώην συμβασιούχων συναδέλφων που νομιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2006, η επίλυση των οποίων απασχολεί και τους συναδέλφους της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας για τις οποίες δεν υπήρξαν νέες δεσμεύσεις πλην αυτών που έχουν γίνει γνωστές, οπότε το θέμα παραμένει ανοικτό.

– Τέλος από την συνάντηση διαφάνηκε ότι, όχι μόνο «μπαίνει στο αρχείο» ένας παλιός σχεδιασμός της ΕΡΤ για κλείσιμο κάποιων Ρ/Σ στην Περιφέρεια, αλλά επιπλέον θα αρχίσει μια προσπάθεια ανάπτυξής και εκσυγχρονισμού τους.

Τις θέσεις της ΕΣΗΕΠΗΝ, ενίσχυε με παρεμβάσεις του και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο οποίος επεσήμανε στον κ. Παναγόπουλο ότι, όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, ενωμένες διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, όπως αυτό ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.