27 Φεβρουαρίου, 2014

Αταλάντευτος ο δίκαιος αγώνας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Αταλάντευτη παραμένει η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και των δημόσιων περιφερειακών σταθμών, με όλους τους εργαζόμενους, παρά τη σπουδή με διαρροές για απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ –με ισχνή, οριακή πλειοψηφία- που κρίνει δήθεν συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ΠΟΕΣΥ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης, για να καθορίσει τη στάση της για περαιτέρω νομικές ενέργειες, με βάση το όποιο σκεπτικό πλειοψηφίας και  μειοψηφίας.

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ –που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας, συγκλόνισε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, τις διεθνείς δημοσιογραφικές ομοσπονδίες και «ψαλίδισε» την τρικομματική κυβέρνηση- έχει καθαρά πολιτικό υπόβαθρο. Αυτό προκάλεσε την άμεση, μαζική και φλογερή εναντίωση όλων των εργαζομένων του δημόσιου ενημερωτικού φορέα, με την άμεση και μαζική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της χώρας, των συνδικάτων τους και του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου. Και αυτός ο αγώνας, που συνεχίζεται αδιάλειπτα από την 11η Ιουνίου μέχρι σήμερα από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, δεν μπορεί από κανέναν να χαρακτηριστεί παράνομος ή νόμιμος. Είναι –όπως όλοι οι εργατικοί αγώνες- δίκαιος.

ΜΕ ΙΣΧΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει παράλληλα την έκπληξη και τον προβληματισμό της για τη σπουδή, με την οποία διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ ως προς το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ εν μια νυκτί και εν μέσω ύβρεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Εάν αληθεύουν οι διαρροές, το ΣτΕ έκρινε –με ισχνή οριακή πλειοψηφία- συνταγματική την κατάργηση της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων και διότι δεν υπάρχει κατά το Σύνταγμα υποχρέωση λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση μονάχα με την απόφαση 236/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να λειτουργεί διαρκώς και αδιαλείπτως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ως δημόσια υπηρεσία με τη λειτουργική έννοια. Είναι πλήρως αντίθετη και με πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού με κύριο σκοπό την προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος επιβάλλει στα κράτη – μέλη τη λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με ποιοτικό περιεχόμενο και με όρους πολυφωνίας και δημοκρατικότητας.

Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι μόνο τα μνημόνια, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Υπάρχουν και άλλες, που σχετίζονται με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, με τους δημοκρατικούς θεσμούς και την προάσπιση του πολιτισμού, που αγνοεί συστηματικά η Κυβέρνηση.

Θυμίζουμε στους αρμοδίους τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εάν δεν σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποχωρήσει από το διεθνή αυτό οργανισμό, οφείλει να τις σεβαστεί.
Ήδη από το 1994 η 4η Ευρωπαϊκή Υπουργική Συνδιάσκεψη για την Πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Πράγα, 7-8 Δεκεμβρίου 1994) αναγνώρισε ότι «η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση προωθεί τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της πολιτικής, νομικής και κοινωνικής δομής των δημοκρατικών κοινωνιών, και συγκεκριμένα τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτιστικό και πολιτικό πλουραλισμό» και υπογράμμισε «την σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες». Η συνδιάσκεψη διατύπωσε τις γενικές αρχές και διαμόρφωσε το πλαίσιο της πολιτικής για τα δημόσια μέσα επικοινωνίας, εκδίδοντας συστάσεις προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με α) προδιαγραφές ποιότητας των δημοσίων μέσων επικοινωνίας β) χρηματοδότηση γ) οικονομικές πρακτικές δ) ανεξαρτησία και λογοδοσία κ.λπ.

Ειδικά όσον αφορά την χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τα κράτη που συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη δεσμεύτηκαν «να διατηρούν, και όπου χρειάζεται, να εγκαθιδρύουν το κατάλληλο και ασφαλές πλαίσιο χρηματοδότησης, το οποίο θα εγγυάται στους δημόσιους σταθμούς τα απαιτούμενα μέσα για την επιτέλεση της αποστολής τους». Επιπροσθέτως τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη ανέλαβαν την δέσμευση «να εγγυώνται την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων από πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις».

Στην Σύσταση R (96)10, που υιοθετήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1996, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε εκ νέου «τον ζωτικό ρόλο των δημόσιων μέσων επικοινωνίας ως ουσιαστικού παράγοντα για την πλουραλιστική επικοινωνία και ενημέρωση, προσβάσιμη από τον καθένα τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μέσω της παροχής συνεκτικών προγραμμάτων, τα οποία  απαρτίζονται από πληροφόρηση, εκπαίδευση, πολιτισμό και αναψυχή.»

Την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν όλα τα επόμενα κείμενα που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή των Υπουργών και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα οποία αναφέρονται στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικά στην σημασία των μέσων, ιδιωτικών και δημόσιων, σε μια δημοκρατία. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εξέφρασε ρητά την ανησυχία της εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης είτε από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών είτε εξαιτίας του αναπόφευκτου ανταγωνισμού τους με τα εμπορικά μέσα, ο οποίος έχει οδηγήσει στην «κρίση ταυτότητας» του τομέα των δημόσιων μέσων επικοινωνίας. [Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1641 (2004), Δημόσια Μέσα Επικοινωνίας]

Σε κάθε περίπτωση τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν τον σκοπό «να προωθούν τις αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών, ειδικά τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τον πολιτικό πλουραλισμό, παρέχοντας μια πληθώρα προγραμμάτων και υπηρεσιών σε όλο το εύρος της κοινής γνώμης, και να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την ανοιχτή επικοινωνία, προσβάσιμη από τον καθένα”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «ενώ λαμβάνονται υπόψη σε ζητήματα αγοράς και ανταγωνισμού, το δημόσιο συμφέρον απαιτεί την επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων επικοινωνίας, ούτως ώστε να εκπληρώνουν την αποστολή δημοσίου συμφέροντος που τους έχει ανατεθεί». [Σύσταση CM/Rec (2007)3 της Επιτροπής των Υπουργών στα κράτη μέλη για την αποστολή των δημόσιων μέσων επικοινωνίας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, 31 Ιανουαρίου 2007]

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΠΟΕΣΥ θα συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πολυφωνική και ποιοτική δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Χώρα, και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών μελών της να στηρίξουν με όλα τα μέσα τους τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και των δημόσιων περιφερειακών σταθμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.