14 Νοεμβρίου, 2014

Άπλετο φως στην καταγγελία για επίθεση σε φωτορεπόρτερ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ζητάει να εξεταστεί εξονυχιστικά και αποτελεσματικά η καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ και τον χτύπησαν με γκλομπ.

Επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοι δέχονται επιθέσεις από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ή διαδηλώσεων και έχοντας καταδικάσει κατ’ επανάληψη τα κρούσματα αστυνομικής βίας, η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα έχουν αποτέλεσμα «η κατεπείγουσα έρευνα και προανάκριση» για το θέμα, που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικά με την υπόθεση, η ΕΦΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με τίτλο: «Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ»

13 Νοεμβρίου, πρωί:

Ασκείται καταχρηστικός έλεγχος στοιχείων σε φωτορεπόρτερ από μέλος διμοιρίας ΜΑΤ, έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

13 Νοεμβρίου, απόγευμα:

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε), Μάριος Λώλος, συναντά τον αρχηγό της ΓΑΔΑ, Υποστράτηγο Μιχαιρίνα  Κωνσταντίνο, για να διαμαρτυρηθεί για το επεισόδιο και να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί αστυνομική βία σε βάρος φωτορεπόρτερ ιδίως κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Ο αρχηγός της ΓΑΔΑ τηλεφωνεί ενώπιον του Μάριου Λώλου στον διοικητή των ΜΑΤ και του δίνει εντολή να καταστήσει σαφές σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας των ΜΑΤ ότι δεν πρέπει να παρενοχλούνται οι φωτορεπόρτερ κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

13 Νοεμβρίου, βράδυ:

Μέλος διμοιρίας ΜΑΤ χτυπά με γκλομπ στο μέτωπο τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, την ώρα που φωτογράφιζε επεισόδια χαμηλής έντασης έξω από το Πολυτεχνείο.

Τα συμπεράσματα δικά σας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ