4 Ιανουαρίου, 2012

Απαντήσεις τώρα για τους συμβασιούχους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση μιας χρονοβόρας και, συνάμα, ψυχοφθόρας για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, διαδικασίας, φτάσαμε στο παρά πέντε της λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με την ανανέωσή τους.

Για μια, ακόμη, φορά αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και χωρίς κανέναν προγραμματισμό, ένα θέμα που έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση των συναδέλφων που θα κληθούν και πάλι να περιμένουν στην ανεργία.

Μόλις πριν από τις γιορτές, πληροφορηθήκαμε από την πλευρά της διοίκησης την πρόθεσή της να ανανεώσει τις συμβάσεις όχι του 50% των δημοσιογράφων, όπως είχε την υποχρέωση, αλλά για ακόμη λιγότερους, δηλαδή για 75 συνολικά (κάτω, δηλαδή, και από το 40%). Και ενώ ξεκίνησε μία συζήτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα γινόταν η επιλογή, άρχισε να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της δημόσιας τηλεόρασης η φήμη ότι ανανέωση των συμβάσεων, ουσιαστικά, δεν θα υπάρξει, αλλά η κάλυψη των 63 θέσεων θα γίνει με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει άμεση απόλυση 700 ανθρώπων και ξεκίνημα μια διαδικασίας που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα ολοκληρωθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καλεί την κυβέρνηση να δώσει ΤΩΡΑ το πράσινο φως για την ανανέωση των συμβάσεων και τη διοίκηση της ΕΡΤ να τηρήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για το 50% και στους δημοσιογράφους κάνοντας την επιλογή των συναδέλφων με κριτήρια δίκαια και αξιοκρατικά. Η ΠΟΕΣΥ είναι αντίθετη σε κάθε απόλυση εργαζόμενου, αλλά δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι με χρόνια παρουσίας στον τομέα της Ενημέρωσης, σε μάχιμες θέσεις και με καθημερινή παρουσία στο ρεπορτάζ να εκπαραθυρωθούν και να κρατήσουν τις θέσεις τους άλλοι με δύο και τρεις δουλειές, με θέσεις αργομισθίας, μόνο και μόνο επειδή έχουν τον τρόπο και τις γνωριμίες, τη στιγμή που η ανεργία στον κλάδο μας χτυπάει κόκκινο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.