28 Νοεμβρίου, 2006

Πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (Ε.Σ.Κ.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ.)

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόκληση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (Ε.Σ.Κ.) πραγματοποίησε (23-26 Νοεμβρίου 2006) αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Τσαλαπάτη, τον Επίτιμο Πρόεδρο Δημήτρη Γκλαβά, τον Α’ Αντιπρόεδρο Βασίλειο Παπαδημούλη, τον Οργανωτικό Γραμματέα Γεώργιο Στεφανή, και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Ιωάννη Σιούλα.

Η αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου γύρω από επαγγελματικά, συνδικαλιστικά και άλλα θέματα και προβλήματα που αφορούν και απασχολούν τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδας. Μεταξύ των μελών των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και ζητήματα επιμόρφωσης των Ελλήνων και Κυπρίων δημοσιογράφων με τη μορφή της δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών σε συνεργασία με δημόσια Α.Ε.Ι.. Και για τα δύο ζητήματα εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών για διερεύνηση των δυνατοτήτων προώθησής τους με την αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων δυνατοτήτων.
Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ. ενημέρωσε την αποστολή της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για τις επιδιώξεις και τις προσπάθειες της κυπριακής δημοσιογραφικής οργάνωσης να εξασφαλίσει την ποιοτική αναβάθμιση και ουσιαστική κατοχύρωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος-επαγγέλματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κι από τις δύο πλευρές στη διασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης, ως ουσιώδη παράγοντα για την εγκυρότητα της πληροφόρησης και στα εθνικά θέματα.
Οι ηγεσίες της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και της Ε.Σ.Κ. αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τους τρόπους και τα μέτρα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.ΣΥ. είχε χωριστές ενημερωτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριο Καρογιάν, τον Πρόεδρο του Σ.Κ. Ε.Δ.Ε.Κ. κ. Γιαννάκη Ομήρου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χριστόδουλο Πασιαρδή. Στις συναντήσεις παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Κ. κ. Ανδρέας Καννάουρος και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η πορεία και οι εξελίξεις του Κυπριακού υπό το φως των δεδομένων της πρωτοβουλίας που η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναλάβει ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την απόλυτη ικανοποίησή του για το εύρος και το βάθος των αναλύσεων και της ενημέρωσης της οποίας έτυχε η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Δημοσιογράφων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Δ. Τσαλαπάτης, μετά το πέρας των συναντήσεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα διεύρυνσης αυτού του είδους των επαφών, ώστε η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για το Κυπριακό να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο.
Η τριήμερη επίσκεψη της ελληνικής δημοσιογραφικής αντιπροσωπείας – που ήταν η πρώτη επίσημη μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. στην Κύπρο – ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων αφενός στα «φυλακισμένα μνήματα», στις φυλακές της Λευκωσίας, όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1954-1959 και αφετέρου, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου υπάρχει το μνημείο των πεσόντων, Κυπρίων και Ελλαδιτών, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έδωσε, προς τιμή της αποστολής της Π.Ο.Ε.ΣΥ., δεξίωση στη Δημοσιογραφική Εστία, στην οποία παρέστησαν κρατικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες και ιθύνοντες και λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Την αντιπροσωπεία φιλοξένησε σε δείπνο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κ. Γιαννάκης Σολωμού.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, τόσο στις συνομιλίες τους με το Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ., όσο και στις διάφορες επαφές τους, διερμήνευσαν και τα αισθήματα της αμέριστης συμπαράστασης του δημοσιογραφικού κόσμου της Ελλάδας και των φορέων του καθώς και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.