15 Δεκεμβρίου, 2019

3o Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα

 

Το 3ο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ συνέπεσε με την ανάκληση από τον υπουργό Τύπου κ. Στέλιο Πέτσα της χρηματοδότησης των πανελλαδικών και περιφερειακών εφημερίδων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του Τύπου.
Προ της ημερήσιας διάταξης η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κα Έλενα Ριζεάκου ενημέρωσε το Γενικό Συμβούλιο:

«Όπως ξέρετε, χθες το βράδυ ανακοινώθηκαν οι εφημερίδες οι οποίες παίρνουνε τη χρηματοδότηση, ανέβηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, και αμέσως μετά ο υπουργός ανακάλεσε την απόφαση, γιατί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κατανομή των χρήματων ήτανε προκλητικός. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν στην αρχική υπουργική απόφαση, δεν κατάφεραν να φέρουν έναν σωστό τρόπο κατανομής και έξω από το πνεύμα που τουλάχιστον εμείς είχαμε ζητήσει, τη στήριξη δηλ. των εντύπων σε σχέση με τους εργαζόμενους. Με αποτέλεσμα να παίρνει 200.000 το “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”, να υπάρχουν έντυπα με έναν εργαζόμενο, που επίσης να παίρνουν 200.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει, μάθαμε σήμερα το πρωί ότι κάλεσε ο υπουργός μία σύσκεψη αύριο με τα κόμματα. Είμαι σε επικοινωνία με τον υπουργό και δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας εδώ.»

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ενημέρωσε το σώμα για την από κοινού απόφαση των Ενώσεων να καταθέσει ο Κλάδος μια κοινή πρόταση:
«Πρέπει ο δημοσιογραφικός κλάδος να είναι παρών σ’ αυτή τη νέα κατάσταση που συζητείται αυτή τη στιγμή σ’ όλη την Ευρώπη. Μετά την ευρωπαϊκή οδηγία- θα πρέπει να ενσωματωθούνε στις εθνικές νομοθεσίες, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες. Οι δυο νομικοί μας βρίσκονται σε συνεργασία και εντός των ημερών θα έχουμε ένα τελικό σχέδιο, το οποίο θα υποβάλουμε όλοι μαζί, μαζί με κάποιες σχετικές αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να παίξει ο δημοσιογραφικός Κλάδος ένα ρόλο και να έχει τη δική του φωνή σ’ αυτή την ιστορία. Τα χρήματα δεν προβλέπεται να είναι πολλά, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό: είναι ότι δεν μπορούμε να λείπουμε από αυτή την ιστορία»

Αναφορικά με τις συμβάσεις, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ -όπως και οι Πρόεδροι των Ενώσεων στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αντικειμενικά προβλήματα στον τομέα αυτόν:
« Έχουμε διαλυμένες εργοδοτικές οργανώσεις, εργοδοτικές οργανώσεις με προβλήματα, και στην Περιφέρεια και στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, αυτούς έχουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να επανέλθει η κανονικότητα των συμβάσεων. Στόχος των Ενώσεων -των διοικήσεων των Ενώσεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκεται η ΠΟΕΣΥ σ’ οτιδήποτε χρειαστούν, είτε να πάρει πρωτοβουλία είτε να συντονίσει οποιαδήποτε κατάσταση- είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των συμβάσεων. Όπως θα σας πούνε και οι Πρόεδροι στη συνέχεια, δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αφήσουμε.»