15 Ιανουαρίου, 2020

36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση

 

H 36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, έγινε στο Μέγαρο Σαρόγλου και τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ καθώς και οι πρόεδροι των δημοσιογραφικών Ενώσεων όλης της χώρας, που είναι και μέλη της ειδικής γνωμοδοτικής επιτροπής του Ιδρύματος Μπότση.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κα Έλενα Ριζεάκου χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε στην ομιλία της μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Η εκδήλωση απονομής των δημοσιογραφικών Βραβείων Μπότση, είναι μια ημέρα χαράς και συγκίνησης γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοσιογραφίας και γιατί η παρουσία σε αυτήν του αξιότιμου Προέδρου της Δημοκρατίας όπως και η διαχρονική παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου συμβολίζουν το σεβασμό στον Τύπο και τους λειτουργούς του αλλά και στο κοινωνικό αγαθό της Ενημέρωσης.
Ζούμε σε εποχές που έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτήν την αναγνώριση.
Μετά από 10 χρόνια κρίσης στο χώρο του Τύπου με κοσμογονικές αλλαγές, ανατροπές δεδομένων και αξιών ,οι δημοσιογράφοι δοκιμάζονται σκληρά. Το ίδιο και η πολυφωνία και η ακηδεμόνευτη Ενημέρωση, ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας.
Οι δημοσιογράφοι και η δημοσιογραφία βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία και έχουν ανάγκη από την στήριξη όλων – και της Πολιτείας. Η στήριξη του Τύπου και των δημοσιογράφων είναι κάτι πέρα από τα εργασιακά αιτήματα ενός Κλάδου, είναι ζήτημα της ίδιας της Δημοκρατίας.
Δεν μπορεί να προαχθεί το δημοσιογραφικό έργο με το δημοσιογράφο σε απόγνωση.
Ο ρόλος της δημοσιογραφίας δεν περιορίζεται – και δεν πρέπει να περιορίζεται, σε μια απλή μετάδοση πληροφοριών. Πολλές φορές, ούτε καν η αλήθεια και μόνον αρκεί. Απαιτείται ανάλυση, διασταύρωση και εγκυρότητα.
Το μεγάλο στοίχημα των ημερών για τους δημοσιογράφους και τα Μέσα είναι να ξανακερδιθεί η εμπιστοσύνη του Κοινού στην Ενημέρωση.
Είναι ευθύνη όλων για την προαγωγή της δημοσιογραφίας και υπάρχει ανάγκη ανάληψης και ενεργοποίησης αυτής της ευθύνης, τόσο από την Πολιτεία όσο από τα Μέσα και τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις. Γιατί, η κορυφαία αποστολή της δημοσιογραφίας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η πολυφωνία είναι ζήτημα της Δημοκρατίας μας.
Στη δημοσιογραφία υπάρχουν και οι καλές ειδήσεις. Μια απ’ αυτές τη δημιουργούμε σήμερα, εδώ. Βραβεύουμε αυτούς που τίμησαν το λειτούργημα και δικαιώνουν τη ρήση σύμφωνα με την οποία αρκεί ένα καλό ρεπορτάζ για να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων. Μια καλή είδηση, που την χρωστάμε στην ευαισθησία και στην αγάπη για τη δημοσιογραφία των σπουδαίων αδελφών Μπότση. Οι βραβευθέντες διακρίθηκαν ανάμεσα σε πολλούς καλούς και ικανούς δημοσιογράφους.
Η δημοσιογραφία είναι μια πνευματική αλλά και μια φυσική περιπέτεια.
Κι αυτή τη στιγμή εκεί έξω στη μάχη του ρεπορτάζ υπάρχουν πολλοί άξιοι δημοσιογράφοι στον συνεχή αγώνα της είδησης. Και κρίνονται καθημερινά, σε δύσκολες συνθήκες από ένα πολύ δύσπιστο κοινό.”

Από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βραβεύτηκαν:

– Η σχολιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Κάτια Μακρή, βραβεύτηκε για την επιτυχή πορεία της στο πολιτικό ρεπορτάζ και την αντικειμενική πολιτική ανάλυση της επικαιρότητας.

– Ο Άγγελος Αθανασόπουλος για την επιτυχή δημοσιογραφική του πορεία ως διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

– Η Ελένη Μπιλιάλη για τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο “Φωτεινά Μονοπάτια” της ΕΡΤ2 που προβάλλει Ιερά Προσκυνήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Η Ιωάννα Μάνδρου για την αντικειμενική και επιτυχή κάλυψη του δικαστικού ρεπορτάζ και την πιστή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

– Η Σπυριδούλα-Ίριδα Σπανέα για τις δημοσιογραφικές της έρευνες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Αθλητισμό και τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου Αθλητισμού, στην Καθημερινή.

– Η Νίκη Λυμπεράκη για την αντικειμενική, δεοντολογικά ορθή και με πληρότητα παρουσίαση του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Open TV.

Απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές διακρίσεις, ειδικές τιμητικές διακρίσεις, καθώς και ειδικά βραβεία σε δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για το έργο τους αλλά και σε ιδρύματα.