14 Οκτωβρίου, 2011

18 Οκτωβρίου – 24ωρη Απεργία στα ΜΜΕ

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

Στην Αθήνα συγκέντρωση 11 π.μ.
στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

Στις 18 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνουν μια δυναμική απάντηση στην κλιμακούμενη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση – τρόικα – εργοδοσία. Δίνουν μια συντονισμένη πανελλαδική μάχη υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία, τον αξιοπρεπή μισθό και την ίδια την ύπαρξη της ενημέρωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), συντονίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο, καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι δημοσιογράφοι –όπως και όλοι οι εργαζόμενοι- αντιμετωπίζουμε μια βίαιη υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών. Σε αγαστή συνεργασία εργοδότες και κυβέρνηση –με την συνδρομή και τις κατευθύνσεις που εκπορεύονται από το καθεστώς της τρόικας των δανειστών μας- ξηλώνουν ένα–ένα όλα εκείνα τα δικαιώματα που συνθέτουν μια στοιχειώδη προστασία της εργασίας και μετατρέπουν πλήρως τους χώρους εργασίας σε μεσαιωνικές γαλέρες.

Η κυβέρνηση νομοθετεί αποδυναμώνοντας την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων και εξουδετερώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, και ταυτόχρονα εξοντώνει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα. Ειδικά στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιχειρεί την υπαλληλοποίηση της ενημέρωσης και ανοίγει τις πόρτες για απόλυση εκατοντάδων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων.

Η εργοδοσία ανενόχλητη προχωρά σε μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και υποαπασχόληση, πολύμηνες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με εκτεταμένη χρήση εργαζομένων με Δελτία Παροχή Υπηρεσιών, ενώ αναβιώνει η δουλοπαροικία με την ενοικίαση τίτλων και εργαζομένων. Ταυτόχρονα με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, τα ασφαλιστικά Ταμεία οδεύουν σε διάλυση.

Στο ασφυκτικό αυτό καθεστώς προστίθεται η φοροεπιδρομή με τα χαράτσια κάθε είδους, που μειώνουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και οδηγούν τις οικογένειες των εργαζομένων σε απόγνωση.
Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό καθεστώς είναι φανερό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η ενημέρωση. Με ΜΜΕ – γαλέρες, με εργαζόμενους υποβαθμισμένους και τρομοκρατημένους, με συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού τομέα της ενημέρωσης σε όφελος των ιδιωτών, με άγρια καταστολή εναντίον των λειτουργών του Τύπου και στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών, επιχειρείται η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης και η φίμωση της όποιας ανεξαρτησίας διατηρεί.
Η αγωνιστική συμμετοχή των δημοσιογράφων, αλλά και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ στην 24ωρη απεργία της 18ης Οκτωβρίου και στις συγκεντρώσεις – πορείες που θα γίνουν στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, είναι η συμβολή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα συνδικάτα.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τους δημοσιογράφους να συμβάλλουν στην πληρέστερη προβολή και κάλυψη των αγωνιστικών εκδηλώσεων του λαού και των συνδικάτων στις 19 και 20 Οκτωβρίου από όλα τα Μέσα στα οποία εργάζονται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ